Credit Suisse waarschuwt dat verhandelde volumes op beurzen laag gaan blijven

Volgens een rapport van Credit Suisse zijn de verhandelde volumes op de aandelenbeurzen in de afgelopen decennia nog nooit zo laag zijn geweest.

De analisten van de bank maken zich daaromtrent weinig illusies, die volumes gaan nog wel een tijdje zo laag blijven.

Over de afgelopen vier jaar zijn de volumes op de beurzen gestadig blijven dalen, ze bedragen momenteel nog slechts de helft van op het hoogtepunt van de financiële crisis.

De handelaren vrezen dat de volumes in de komende maanden alleen nog verder gaan dalen. Op de Europese beurzen valt vandaag nog steeds weinig of niets te beleven.

Klimatologische omstandigheden beïnvloedden resultaten Sipef

Sipef gaf volgende toelichting op de vanmorgen gepubliceerde trading update:

In het eerste semester waren de weersomstandigheden in Noord-Sumatra over het algemeen gunstig voor de gevestigde palmplantages, waarvan sommige echter nog herstellen van insectenplagen van vorig jaar.

De jonge aanplanten van de UMW/TUM-plantages kennen een constante groei in de productie van vruchten, die voorlopig worden verwerkt in de fabriek van PT Tolan Tiga, tot de aanbouw van de eigen fabriek zal voltooid zijn in het tweede semester van 2013.

De plantages van de Agro Muko-groep in de provincie Bengkulu kenden goede klimatologische omstandigheden en zetten de sinds 2011 stijgende productiecurve ook in het eerste semester van 2012 voort.

In Papoea-Nieuw-Guinea hebben we nog tot in juni de nasleep ervaren van de grillige weerspatronen van het eerste kwartaal met overvloedige regens die oogsten en transport erg hebben bemoeilijkt.

Er is nog een lichte achterstand vastgesteld op de producties van de eigen plantages, maar de omliggende boeren hebben het veel moeilijker gehad om hun oogstritme terug te vinden, waardoor de aankopen 8,7% lager liggen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Hierdoor daalde het totaal geproduceerde palmolievolume voor de groep met 1,0%.

Een optimalisatie van de tappersprocedures en van de stimulatie van de rubberbomen, maar vooral de gunstige weertendensen in het tweede kwartaal in Noord- en Zuid-Sumatra, zorgden voor hogere rubbervolumes (+17,2%) in de Tolan Tiga-groep.

In Agro Muko zorgt de herstructurering van de rubberarealen voor een verwachte daling van de volumes (-15,7%) die, gezien de immaturiteitsperiode van rubber, nog wel een langere tijd kan aanhouden.

Door de hoge neerslag gingen veel tapdagen verloren in de eigen rubberplantages in Paoea-Nieuw-Guinea. De nationale verkiezingen gehouden in juni, gecombineerd met lagere prijzen voor rubber, hebben ook de aankopen van derden niet ondersteund.

Door de verwerking van in het vorige jaar om kwaliteitsredenen opgebouwde stocks van ruwe rubber zijn echter de productievolumes voor afgewerkte rubber gestegen met een kleine 10% tegenover de eerste jaarhelft van 2011. De totale groepsproductie steeg dan ook met 8,6%.

Ondanks een moeilijke start van het productiejaar in de theeplantage van Cibuni op Java, gekenmerkt door een gebrek aan zonneschijn, zorgde de weersverbetering vanaf maart voor een gevoelige verhoging (+12,0%) van het geproduceerde volume zwarte thee.

In Ivoorkust hadden de gebruikelijke harmattan-winden in de eerste twee maanden van het jaar dit keer geen groot effect op de bananenproductie die met 29,2% steeg tegenover de door politieke instabiliteit geteisterde eerste jaarhelft van 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content