‘Commercialisering uiterst risicovolle financiële producten wordt aan banden gelegd’

Jean-Paul Servais, topman van de FSMA, de financiële waakhond. © BELGA

De commercialisering van bepaalde financiële derivaten bij Belgische niet-professionele klanten wordt vanaf 18 augustus aan banden gelegd in ons land. Dat meldt bankenwaakhond FSMA in een persbericht. Het gaat om “uiterst risicovolle” producten, luidt het.

Maandag is in het Staatsblad een koninklijk besluit verschenen dat het reglement van de FSMA goedkeurt over de commercialisering van otc-derivcaten.

“Volgens de aanbieders zijn het producten die hoge rendementen kunnen opleveren in een context van historisch lage rentevoeten. In werkelijkheid zijn het echter producten die op agressieve wijze gecommercialiseerd worden en uiterst risicovol zijn, transacties op vaak zeer korte termijn inhouden en geen band hebben met de reële economie”, stelt de FSMA. Derivaten toegelaten tot de verhandeling op een gereglementeerde markt of een multilaterale handelsfaciliteit worden niet geviseerd.

Bijzondere types van derivatencontracten

De FSMA heeft al herhaaldelijk gewaarschuwd voor de risico’s verbonden aan deze producten”

Enkele bijzondere types van derivatencontracten (binaire opties, derivatencontracten met een looptijd van minder dan één uur en derivatencontracten met een hefboomeffect) zullen voortaan niet meer gecommercialiseerd mogen worden aan consumenten via elektronische handelsplatformen.

“De FSMA heeft al herhaaldelijk gewaarschuwd voor de risico’s verbonden aan deze producten. (…) De FSMA blijft echter talrijke klachten ontvangen over deze producten”, stelt FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais.

Volgens minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters draagt het reglement bij tot een betere bescherming van de consument van financiële producten. “Voortaan zal het voor iedereen duidelijk zijn dat binaire opties en andere speculatieve derivaten niet thuishoren op de Belgische retailmarkt”, klinkt het.

Ook Johan Van Overtveldt, minister van Financiën reageert zeer tevreden op de nieuwe regeling. “De jongste jaren hebben we een toename vastgesteld van het aantal buitenlandse aanbieders van onder meer binaire opties die zonder vergunning en/of prospectus de Belgische markt benaderden. Dit reglement zal helpen dergelijke aanbiedingen te bestrijden”, aldus de minister. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content