Comeback van de mijnbouwers in de goudsector op komst?
In de jaren ’20 omschreef Keynes goud in zijn boek “A tract on Monetary Reform” nog als een “barbaars reliek”. Maar vandaag willen beleggers volgens Arnaud Delaunay van Leleux het gele metaal maar al te graag bezitten. Niet zo’n barbaars reliek…
Opgericht in 1921 behoort Newmont tot één van de grootste goudproducenten ter wereld en is bovendien de enige goudmijn die deel uitmaakt van de S&P 500-index.
In het eerste kwartaal van 2012 zag het bedrijf zijn operationele marge met 29% toenemen t.o.v. hetzelfde kwartaal in 2011 dankzij de stijging van de goudprijs met 22% sinds het eerste kwartaal van 2011.
Dankzij de recente remonte van het gele metaal is de koers van Newmont in een tijdspanne van een kleine maand met 12%
gestegen (de goudmijnsector steeg met 7%) tegen een verlies van 6% voor de S&P 500.
Met goudprijzen tussen 1.600/1.700 USD per ons verwacht het management van de groep een stijging van de omzet met 4% in 2012 en 8% in 2013. Tevens wil Newmont de operationele marge verder verhogen door het verminderen van de vaste kosten.
Een uitgekiende strategie
In het eerste kwartaal van het lopende boekjaar werd er verder geïnvesteerd in de ontwikkeling van tal van projecten zoals Akyem in Ghana (operationeel in 2014).
Met mijnen in verschillende landen over de hele wereld ziet Newmont zijn goudproductie in Latijns-Amerika met 25% toenemen dankzij de vele investeringen van de voorbije jaren.
Na vele strubbelingen vernamen we afgelopen vrijdag dat de minister voor mijnen, steengroeven en energie van Burkina Faso Newmont de toelating heeft gegeven om zijn exploratie-activiteiten in de provincie Balé (in het westen van het land) te hervatten.
De problemen op het geopolitieke vlak slaan nu op de oplaaiende conflicten tussen mijnbouwbedrijven in Peru en de plaatselijke bevolking (die de mijnbouw willen afremmen).
Hierdoor zou Newmont (net als haar concurrenten) een investering van bijna 5 miljard dollar kunnen annuleren en volgens een analist is dit ” één van de belangrijkste mijnbouwprojecten in het land tot nu toe”.
Een origineel dividend
Meestal keert een onderneming een dividend aan haar aandeelhouders uit op basis van de winst van het afgelopen boekjaar of in functie van de toekomstige investeringen. Gedurende bijna vijf jaar is de goudprijs met bijna 150% gestegen terwijl de sector van de goudmijnen met gemiddeld slechts 32% toenam.
Vermits slechts 30% van de goudmijnen een dividend uitkeren, heeft Newmont een geheel origineel concept in het leven geroepen wat de aandeelhouders toelaat om hun dividend te laten bepalen door de ontwikkeling van de goudprijs in het vorige kwartaal.
Dat is de reden waarom het brutodividendrendement van 3% van Newmont 5,5 keer hoger is dan dat van haar concurrenten. Aan 52 dollar noteert de mijnbouwer aan slechts 10 keer de winst (het gemiddelde van de laatste 5 jaar bedraagt 18) t.o.v. 13 voor de concurrenten.
Ondanks een koers/omzetratio van 2,31 (die wordt verklaard door de hoge marges) zou Newmont moeten kunnen profiteren van een verdere goudprijsstijging in de komende weken. Opbouwen bij een correctie tot 50 dollar, zo luidt de conclusie van Leleux.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier