Cisco ziet internetverkeer tegen 2016 verviervoudigen

Cisco heeft de resultaten bekendgemaakt van zijn jaarlijkse Visual Networking Index (VNI) Forecast (2011-2016), die de groei en trends aangeeft van het wereldwijde IP-verkeer op openbare en privénetwerken.

Dit jaar heeft Cisco die aangevuld met gegevens uit een nieuwe studie: de Cisco Service Adoption Forecast. Die geeft de verwachte groeicijfers voor wereldwijde en regionale internetaansluitingen, mobiele consumententelefoons en zakelijke diensten.

Op basis van beide onderzoeken voorspelt Cisco dat het wereldwijde IP-verkeer in 2016 1,3 zettabyte per jaar zal bedragen of 110 exabyte per maand.

Dat is bijna een verviervoudiging van de ongeveer 31 exabyte per maand in 2011. De verwachte toename alleen al tussen 2015 en 2016 is meer dan 330 exabyte (330 miljoen terabyte), wat bijna gelijk is aan de totale hoeveelheid wereldwijd IP-verkeer die in 2011 gegenereerd werd (369 exabyte).

Diverse factoren verantwoordelijk voor forse groei

Die enorme groei wordt veroorzaakt door diverse factoren, waaronder:

– Meer apparaten: door de populariteit van tablets, mobiele telefoons en andere ‘slimme’ apparaten maar ook door de toegenomen communicatie tussen machines vergroot de vraag naar connectiviteit. In 2016 zullen er bijna 19 miljard netwerkverbindingen zijn of meer dan 2 verbindingen per aardbewoner. Dat is haast een verdubbeling vergeleken met de 10,3 miljard van 2011.

– Meer internetgebruikers: in 2016 zullen er naar verwachting 3,4 miljard internetgebruikers zijn, ongeveer 45% van de dan verwachte wereldbevolking volgens de Verenigde Naties.

– Snellere breedbandverbindingen: de gemiddelde snelheid van een breedbandverbinding zal naar verwachting met een factor vier groeien, van 9 Mbps in 2011 tot 34 Mbps in 2016.

– Meer video: in 2016 zullen er elke seconde 1,2 miljoen videominuten over internet reizen, of het equivalent van 833 dagen film (ruim twee jaar).

– Groei draadloze netwerken (WiFi): in 2016 zal naar verwachting meer dan de helft van het wereldwijde internetverkeer van WiFi-connecties afkomstig zijn.

“De tijden zijn zichtbaar aan het veranderen en dat blijkt ook uit de resultaten van ons VNI-onderzoek”, zegt Pol Vanbiervliet, Managing Director van Cisco België en Luxemburg. “Dat geeft bijvoorbeeld aan dat er in 2016 72 miljoen huishoudens zullen zijn die per maand meer dan 200 gigabyte aan data zullen genereren. En dat er tegen die tijd 19 miljard genetwerkte apparaten zullen zijn. Het netwerk is nu al belangrijker dan ooit, omdat steeds meer en meer mensen erop vertrouwen in hun dagelijkse leven en in het zakendoen. En het ziet ernaar uit dat het de komende jaren nog aan belang zal winnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content