Cijfers E.ON gedopeerd door Gazprom

De grootste Duitse energieproducent kon beter dan verwachte kwartaalcijfers voorleggen dankzij een heronderhandeling van de bevoorradingscontracten met het Russische Gazprom.

Het voorbij halfjaar zag E.ON zijn omzet stijgen met 23% tot 65,4 miljard euro. Analisten gingen uit van 61,4 miljard. De Duitse groep profiteerde onder andere van de hogere inkomsten in de energie-trading divisie.

De bedrijfskasstroom (ebitda) steeg met 55% tot 6,7 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar moest E.ON nog een eenmalige kost van 1,5 miljard euro boeken door de nucleaire exit in Duitsland. Bovendien boekte de groep een winst van 1,2 miljard euro op de heronderhandeling van gasbevoorradingscontracten met Gazprom (met terugwerkende kracht tot het vierde kwartaal van 2010). De onderliggende nettowinst kwam uit op 3,3 miljard euro tegenover amper 933 miljoen euro een jaar eerder. Ook hier spelen de eenmalige elementen, net als een verregaand kostenreductieprogramma.

E.ON bevestigde zijn jaardoelstelling van een bedrijfskasstroom (ebitda) tussen 10,4 en 11 miljard euro en een onderliggende nettowinst van 4,1 à 4,5 miljard euro. E.ON keert traditioneel 50 à 60% van de onderliggende nettowinst uit aan de aandeelhouders als dividend.

Partner Content