Chinese vraag doet voedselprijzen in december met 25% stijgen
De onrust in Egypte zou onder andere het gevolg zijn van te duren voedselprizen. Het klopt inderdaad dat voeding fors duurder is geworden, maar dat is een wereldwijd fenomeen.
Volgens de statistieken van de Food and Agriculture Organization zijn de voedselprijzen in december met 25% gestegen ten opzichte van dezelfde maand het jaar voordien.
Deze toch wel forse stijging is het gecombineerd gevolg van een sterke Chinese vraag en het mislukken van een deel van de oogsten als gevolg van de droogte in Rusland.
Daarnaast speelden ook klimatologische problemen in andere delen van de wereld een rol in het verhaal, evenals de toegenomen vraag naar alternatieve energie (bio-energie of ethanol).
Tijdens de grote voedselcrisis van juni 2008 waren de voedingsprijzen met 43% gestegen. Wel is het zo dat rijst 35% goedkoper is als in 2008.
Anderzijds zijn de prijzen voor olie en meststoffen minder groot als in 2008. Een vat ruwe olie kost nu ongeveer 90 dollar, tegenover 140 dollar in juni 2008. Toch ziet de toekomst er niet zo goed uit.
Volgens de FAO moet de wereldwijde voedselproductie tegen 2050 met 70% stijgen om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden, uitgaande dat die gaat stijgen van 6,80 miljard naar 9,10 miljard mensen.
De FAO ziet wel een verschil tussen de huidige hausse bij de voedingsprijzen en die in 2008. Drie jaar geleden waren het de granen die de opwaartse beweging voedden, ditmaal zijn suiker en soja(olie). Een ander verschil is dat veel landen redelijk goede graanoogsten hadden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier