Chinese voedselinflatie vormt belangrijk onderdeel van totale inflatie

China blijft erg voorzichtig omgaan met het rentewapen, enerzijds uit vrees voor de creatie van een zeepbel in de vastgoedsector. Maar dit kan professor Stefan Duchateau via interne maatregelen onder controle worden gehouden. Anderzijds blijft er wel de dreiging van stijgende voedselprijzen.

Oplopende prijzen hebben al in Vietnam en India een relatief zware economische tol gevraagd in de vorm van een algemeen oplopende inflatie en tekorten op de betalingsbalans.

Voor dit laatste hoeft China natuurlijk niet te vrezen maar wel voor het eerste. De Chinese voedselinflatie vormt immers een belangrijk onderdeel van de totale inflatie en de opstoten van voedselprijzen worden vooral op de internationale markten bepaald en zijn vandaar niet op te vangen met interne maatregelen. .

Het is hierbij professor Stefan Duchateau vooral opvallend hoe de prijzen van maïs en soja de laatste tijd opnieuw zijn opgelopen en terug in de buurt komen van hun recordniveaus van 2007.

Destijds vormden deze pieken een rechtstreeks bedreiging van de Chinese inflatie, het lijkt dan ook logisch dat het huidige niveau met de nodige argwaan moet worden bekeken. Een rentedaling in deze context van inflatoire dreiging lijkt dan ook niet aangewezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content