Chinese regering wordt met dilemma geconfronteerd

De ergste klappen vielen volgens professor Stefan Duchateau de afgelopen weken precies in die groeilanden die over de afgelopen twee jaar veruit de beste prestaties hadden weggezet, zoals de Thaise of Filippijnse beurzen. Dergelijke markten zijn zeer afhankelijk van de buitenlandse investeerders en vormen vandaar een voorspelbaar doelwit bij beurscorrecties.

Dit nadeel wordt echter snel een voordeel, want wanneer de financiële stromen terug van richting veranderen zullen het dergelijke markten die het snelst en meest geprononceerd opveren.

Dit verklaart wellicht ten delen de grote dispersie in beursevolutie tussen de onderlinge groeilanden in Azië.

Maar er zijn ook meer fundamentele oorzaken aan de orde. De grote rode reus die in het afgelopen decennium een dergelijk betrouwbare motor leek te zijn voor de gehele Aziatische regio, lijkt immers nadrukkelijk te sputteren.

De Chinese overheid ziet zich immers geconfronteerd met een moeilijk dilemma: enerzijds is er een groeiende behoefte aan stimulerende maatregelen voor de industriële sector maar anderzijds vertoont de vastgoedmarkt oververhittingverschijnselen, terwijl de interne voedselinflatie moeilijk te controleren bleek wanneer op de internationale markten de prijzen voor o.a. soja en maïs blijven stijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content