Chinese regering lijkt greep op economie te hebben verloren

Er wordt al tientallen jaren lang gewaarschuwd voor een harde landing van de Chinese economie. Algemeen wordt aangenomen dat een centraal-geleide en export-gerichte economie als de Chinese bekeken op langere termijn zichzelf niet in stand kan houden.

Doorheen verschillende crisissen heeft China zich steeds een weg weten te banen, waarbij honderden miljoenen mensen zich uit de armoede konden verheffen. De grote valutareserves van het land leken garant te staan voor verdere groei in de komende jaren.

Ditmaal is het echter anders

Ditmaal is het echter anders, tenminste wanneer de zaken geen draai in de goede richting nemen. De bedrijfsresultaten staan in China stevig onder druk en de Shanghai Composite is teruggevallen tot het laagste niveau sinds het dieptepunt dat tijdens de crash van 2008-2009 werd bereikt.

De Chinese regering lijkt haar greep op de economie te hebben verloren en dat is niet bepaald een goed signaal. De economie van het land lijkt op een harde landing af te stevenen, waarmee wordt verwezen naar vier kwartalen op rij dat het BBP met minder dan 5% groeit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content