Chinese premier ziet ruimte om economie te stimuleren

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen in de plus, met winsten die echter ongelijk zijn verdeeld. Met name de Japanse beurs maakt opnieuw een goede beurt. Het sentiment wordt eens te meer ondersteund door de hoop op een verdere versoepeling van de Chinese monetaire politiek.

De Chinese premier Wen Jiabao verklaarde tijdens een rondreis door zijn land dat daar inderdaad ruimte voor is, gezien de afnemende inflatiedruk.

Ander goed nieuws kwam er uit Zuid-Korea, waar de werkloosheidsgraad is teruggevallen tot het laagste niveau voor de afgelopen zeven maanden.

Chinese economie verzwak

Cijfers uit China duiden volgens Theodoor Gilissen Bankiers op een verdere verzwakking van de economische groei. De
exportgroei in juli kwam uit op slechts 1% ten opzichte van vorig jaar, waar 8% was verwacht.

De export naar Europa daalde met 16,2%. Cijfers over de industriële productie vielen gisteren ook iets tegen. Omdat de inflatie verder is gedaald naar 1,8% op jaarbasis lijkt er ruimte te zijn voor verdere monetaire verruiming door China.

Outlook voor euro lijkt verbeterd

Goldman Sachs zet de risico’s voor de euro nogmaals op rij na de uitspraken van ECB president Draghi vorige week over mogelijke ingrepen van de ECB in de markt.

De conclusie is dat de vooruitzichten voor de euro licht zijn verbeterd, als is het wachten op concrete details van de ECB-plannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content