Chinese handelshuizen proberen orders voor grondstoffen te annuleren

Wie nog twijfelde aan het feit dat de Chinese economie aan het afkoelen is, moet zich maar eens concentreren op wat op de grondstoffenmarkten aan de hand is. Chinese kopers, meestal bedrijven of handelshuizen, proberen op het laatste nippertje bestellingen voor ijzer en steenkool te annuleren.

Ze vragen rederijen om cargo’s niet uit te sturen en in sommige gevallen komen ze gewoon al getekende contracten niet na. Een topmanager van een grote grondstoffenhandelaar verklaarde gisteren dat deze trend nieuw is, hij was vooral vanaf vorige week opvallend aanwezig.

De Chinese economie groeide tijdens het eerste kwartaal met 8,10%. Dat is nog steeds een zachte landing, maar die kan uiteindelijk toch uitdraaien op een harde landing. In dat verband gaan de BBP-cijfers voor het tweede kwartaal met bijzondere aandacht ontleed worden.

Steeds meer signalen wijzen op een harde landing

Ook andere belangrijke macro-economische indictoren geven aan dat de risico’s op een harde landing zienderogen toenemen. Onder andere de elektriciteitsconsumptie, de rail cargo volumes, wanbetalingen op kredieten toegestaan door de banken enzovoort geven een harde landing aan.

Ook bij soft commodities als sojabonen en katoen werden in de afgelopen twee weken wanbetalingen vastgesteld. Kim Youngha, hoofd van de Chinese operaties bij Samsung, verwacht dat de locale markt voor technologiegoederen dit jaar maar met 7% zal groeien tegenover 10% groei vorig jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content