Chinese exporteurs vrezen voor de toekomst

De Chinese export is in september met 10 % op jaarbasis gestegen. Op basis van de officiële cijfers is er dus geen vuiltje aan de lucht, maar dat is maar schijn. China is, zoals iedereen inmiddels weet, er niet vies van om macro-economische indicatoren op te fleuren.

De geluiden die weerklinken bij de Chinese exportgerichte bedrijven laten heel andere geluiden horen. De economische problemen in Europa brengen mee dat deze bedrijven met grotere uitdagingen worden geconfronteerd dan tijdens de financiële crisis van 2008.

Situatie wordt slechter, niet beter

Shannon O’Callaghan, analist bij Nomura, merkt op dat de meeste Amerikaanse bedrijven er bij het begin van dit jaar van uitgingen dat de situatie in China tijdens de tweede helft van dit jaar zou verbeteren. Tegen de zomer werd echter duidelijk dat dit niet het geval zou zijn.

Inmiddels weten ze dat de situatie is verslechterd, niet is verbeterd. Machinebouwer Cummins heeft 1500 jobs geschrapt precies omdat de vraag vanuit de Chinese KMO’s zo sterk is teruggevallen.

Heel wat bedrijven zijn gedwongen om de boeken neer te leggen, onder andere honderden meubelbedrijven Foshan, een stad in de buurt van Hong Kong.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content