Chinese en Japanse economie krijgen met tegenwind af te rekenen

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen lager, met soms stevige verliezen voor de belangrijkste indices. Die verliezen kunnen oplopen tot meer dan 1%. De beleggers maken zich duidelijk zorgen over de groeiperspectieven van de wereldeconomie op langere termijn.

De machinebestellingen in Japan – een veelgebruikte macro-economische indicator in het land van de rijzende zon – zijn het sterkst gedaald voor de afgelopen vijf jaar. Anderzijds waarschuwde de Chinese premier Wen Jiabao dat zijn land met relatief sterke tegenwind wordt geconfronteerd.

Vorige week werd negatief afgesloten

ECB-president Draghi liet zich in zeer sombere bewoordingen uit over de Europese economie en hoewel dat de stap verklaart, kan het ook worden gezien als een beloning voor de maatregelen die regeringsleiders de week ervoor hebben genomen. Niettemin reageerden de aandelenbeurzen teleurgesteld op de woorden van Draghi, waardoor een positieve beursweek negatief werd afgesloten.

Het macro-economische nieuws van eerder in de week, dat volgens ABN Amro overwegend negatief was, werd gelaten voor wat het was en van de kant van bedrijven was er weinig nieuws.

Per saldo sloten alle toonaangevende beurzen nog wel met winst, in Europa overigens wat meer dan in de Verenigde Staten. De AEX, die na de Europese topontmoeting weer boven de 300 punten was beland, steeg gedurende de week rustig verder en vond op donderdag na een kleine daling een slot op 312,97.

Daarmee is de index een eind verwijderd van de 281 punten waaronder het technische beeld erg negatief wordt. Een stijging boven de 337 punten is nodig om in echt positief territorium te komen.

Resultatenseizoen wordt afgetrapt

Deze week wordt het resultatenseizoen traditioneel afgetrapt vanavond met de resultaten over het tweede kwartaal van aluminiumbedrijf Alcoa.

Daarna zullen de kwartaalresultaten geleidelijk binnendruppelen en is Ballast Nedam volgens ABN Amro op vrijdag het eerste Nederlandse bedrijf. Ook Deceuninck komt met omzetcijfers.

Van het macro-economische front zal de aandacht uitgaan naar het verloop van de Europese industriële productie in mei en de eerste gegevens over het Amerikaanse consumentenvertrouwen in juli door de University of Michigan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content