Chinese economie vertraagt sterker dan verwacht

De Chinese economie is tijdens het eerste nog met 8,10% gegroeid, tegenover een consensusverwachting van een groei met 8,30%. Dat betekent dat de groei tijdens de eerste drie maanden van dit jaar sterker dan verwacht vertraagde. Andere macro-economische indicatoren die vanmorgen werden bekendgemaakt, waren echter conform de prognoses.

De Aziatische beurzen maken vanmorgen nochtans een goede beurt, want de lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea is op een flop uitgedraaid. De Hang Seng index noteert ongeveer anderhalf procent in de plus, de andere belangrijke indices moeten zich met beperktere winsten tevreden stellen.

Jim Chanos adviseert om Chinese bankaandelen te shorten

Hedge fund beheerder Jim Chanos staat bekend als een grote scepticus wat het China-verhaal betreft. Hij gelooft dat de Chinese economie een kaartenhuisje is dat op instorten staat. De implosie van de Chinese economie zal worden ingeluid op de vastgoedmarkt.

De prijzen voor woningen gaan volgens Chanos nog sterk dalen, waardoor uiteindelijk ook de banken in de problemen gaan raken. Jim Chanos adviseert dan ook om short te gaan op de Chinese banken, die volgens hem bij een beurscorrectie de zwaartse klappen gaan moeten incasseren.

Chanos, beheerder bij Kynikos Associates, gelooft dat de binnenlandse vraag in China niet sterk genoeg zal zijn om de economie te schragen. Die economie zal gebukt gaan onder een vertraging van de export als gevolg van een verminderde vraag uit Europa en de Verenigde Staten. De binnenlandse vraag zal niet volstaan om die verminderde vraag te compenseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content