Chinese economie is er nu slechter aan toe dan vier jaar geleden

De Chinese economie is er nu slechter aan toe dan vier jaar geleden en daar zal waarschijnlijk geen verandering in komen. De huidige vertraging kan langer duren dan die van 2008-2009, dit vanwege een sterke terugval in de vraag vanuit het buitenland. Bovendien blijken kleinere bedrijven moeilijk aan kredieten te raken.

Yuan Gangming, economist bij de Chinese Academy of Social Sciences, waarschuwt dat de groei in het eerste kwartaal van volgend jaar voor het negende kwartaal op rij zal vertragen.

Yuan, de voormalige topman van Office of Macroeconomic Research in het Institute of Economics, ziet de BBP-groei volgend jaar terugvallen tot minder dan 7%.

Druk op Chinese regering kan toenemen

Voor het huidige derde kwartaal wordt gerekend op een groei met 7,40%, waarna die groei verder zal vertragen tot 7,20%. Volgens Yuan focust de Chinese centrale bank zich momenteel vooral op het onder controle houden van de inflatie, aan de groei wordt minder aandacht besteed.

Daar zou echter verandering in kunnen komen, want de druk op Beijing om nieuwe maatregelen te treffen om de groei te stimuleren kan in snel tempo toenemen.

De nieuwe generatie politieke leiders in China zal meteen de kans krijgen om zich te tonen, want de zaken kunnen economisch gezien onmogelijk slechter worden zonder dat ingrepen noodzakelijk zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content