Chinese economie groeit sterker dan verwacht, afkoeling is nodig

Tijdens het vierde kwartaal is de Chinese economie met 10,70% gegroeid. Dat is meer dan waar de economen op gerekend hadden. Volgens Bloomberg News bedroeg de gemiddelde verwachting een groei met maar 10,50%.

De sterke groei wakkert de speculatie aan dat de Chinese centrale bank haar basisrente gaat verhogen. Bovendien worden nieuwe maatregelen verwacht om de kredietverstrekking te verstrengen.

De People’s Bank of China gaf vanmorgen meteen al hogere indicaties wat betreft de rente op staatsobligaties met een looptijd van drie maanden. Het was al de tweede keer in twee weken dat dit gebeurde.

Een economische groei met 10% of meer is overdreven, zo verklaarde Fan Gang van de People’s Bank of China. Wanneer de groei het niveau van 10% overstijgt, dreigt er duidelijk inflatiegevaar.

Roger Groebli, hoofd financiële markten bij LGT Capital Management, is van mening dat de Chinese centrale bank tussen hamer en aambeeld gevangen zit. Een te lage rente werkt de inflatie in de hand, een te hoge rente kan de economische groei afremmen.

Vanmorgen lagen alvast de aandelen van de projectontwikkelaars als Shimao Property Holdings en Henderson Land Development zwak op koers. Deze projectontwikkelaars gaan waarschijnlijk minder werk krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content