Chinese economie groeit eerder met 2 dan met 7%

Hoe betrouwbaar zijn de macro-economische indicatoren die de Chinese overheid bekendmaakt? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker.

Volgens sommige analisten worden de groeicijfers duidelijk gemanipuleerd, in zoverre dat de echte groei veel lager zou liggen dan de officiële cijfers.

Daarbij wordt gezocht naar meer betrouwbare indicatoren over het groeitempo, zoals bijvoorbeeld het elektriciteitsverbruik. De groei van de consumptie van elektriciteit zou er op wijzen dat de Chinese economie inderdaad veel trager groeit dan uit de officiële cijfers zou blijken.

CEO International Paper is uitermate sceptisch

Ook de CEO van papierproducent International Paper is uitermate sceptisch over de Chinese economie. Volgens John Faraci kan die economie onmogelijk met 7% groeien, het eigenlijke groeicijfer zou dichter in de buurt van 2% liggen. Intern gaat het bedrijf uit van een BBP-groei met 2 tot 3%.

Ongeveer de helft van de klanten van IP zijn exportgerichte bedrijven, de andere helft werken voor de binnenlandse markt. Faraci stelt vast dat de elektriciteitsconsumptie min of meer stabiliseert, wat weinig goeds inhoudt voor de Chinese economie in haar geheel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content