Chinese concurrentiekracht is afgenomen
Idealiter had de eurozone in 2013 volgens Christophe Van Canneyt van Bank Puilaetco Dewaay op de motor van de export moeten kunnen rekenen om de groei te stimuleren.
Maar helaas, zoals de bekende Franse econoom Patrick Artus opmerkte, de import van de Verenigde Staten en China kent spijtig genoeg geen stijging, hoofdzakelijk omdat de groei in beide landen gedreven wordt door binnenlandse factoren, de bouw en de diensten.
Bovendien moet men vaststellen dat de Chinese autoriteiten zich in een situatie bevinden die ze niet hebben gewild. De loonstijgingen die ze hebben toegestaan, waren bedoeld om de consumptie te stimuleren. Welnu, deze lieten toe om de spaarquote van de gezinnen te verhogen en deden vooral de concurrentiekracht dalen.
Het gevolg is dat textielbedrijven en producenten van elektronische componenten naar het buitenland worden overgebracht, wat dus een zekere vorm van desindustrialisering is.
De Europese beurzen zijn vandaag hoger geopend, met beperkte winsten voor de belangrijkste indices. Belangrijke verschuivingen zijn er niet te melden en op het vlak van bedrijfsrapporteringen valt er weinig of niets te melden. De goudprijs houdt voorlopig stand boven 1300 dollar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier