Chinese beurs zakt weg tot laagste punt in drie jaar

Op de Aziatische beurzen is het sentiment verdeeld, zonder dat er van grote bewegingen. Van grote bewegingen is nochtans geen sprake, de belangrijkste indices blijven dicht in de buurt van het slotniveau van afgelopen vrijdag. De ondertoon is licht negatief.

De beleggers hopen nog steeds op maatregelen die de economische groei kan helpen stimuleren, maar dat enthousiasme wordt getemperd door de publicatie van tegenvallende resultaten bij een aantal grote Chinese bedrijven. Daarmee wordt aangegeven dat de verzwakking van de economie in China zich nog verder uitdiept.

Zwakke wereldeconomie stuurt beurzen omlaag

Met uitzondering van de Aziatische beurzen moesten volgens ABN Amro alle toonaangevende aandelenmarkten de afgelopen week terrein prijsgeven.

Verliezen van per saldo tussen de 1% en 2% waren hoofdzakelijk het gevolg van terugkerende zorgen over de vooruitzichten voor de wereldeconomie.

De terugval daarin was goed te zien in de geografische uitsplitsing van de Japanse exportontwikkeling in juli. Een totale krimp met 8% ten opzichte van een jaar eerder was de resultante van een stijging met 5% naar de Verenigde Staten, een daling met 11% naar China en een krimp van 25% van de export naar de eurozone.

De zwakke situatie van de Europese economie wordt dus duidelijk zichtbaar in verminderde Japanse exportkansen. Het werd de afgelopen week ook zichtbaar in een verder teruglopend consumentenvertrouwen in de eurozone.

In China is het vertrouwen bij Chinese ondernemers – gemeten aan de inkoopmanagersindex – in augustus opnieuw verder gedaald en ligt nog maar net boven het Europese niveau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content