Chinese beurs keldert weer

© reuters

De beurs in China duikelt woensdag opnieuw in de rode cijfers. Een beter dan verwachte groei van de Chinese economie wist het vertrouwen onder beleggers niet te herstellen. De Shanghai Composite Index leverde tussentijds ruim 4 procent in.

De handel in aandelen van 790 Chinese bedrijven werd stilgelegd als gevolg van het bereiken van de dagelijks toegestane dalingslimiet van 10 procent. Ook kan er op last van de Chinese overheid nog altijd niet worden gehandeld in 689 fondsen.

Peking hoopt daarmee verdere paniekverkopen te voorkomen, nadat de Chinese hoofdindex afgelopen maand al 25 procent aan waarde was kwijtgeraakt.

De andere effectenmarkten in het Verre Oosten toonden een verdeeld beeld. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 1 procent. In Seoul won de Kospi 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney klom 1 procent.

In Tokio eindigde de Nikkei 0,4 procent hoger op 20.463,33 punten. De Japanse centrale bank besloot de omvang van economische steunmaatregelen en de rente ongemoeid te laten, maar verlaagde wel zijn verwachtingen voor de inflatie en economische groei.

Chinese economie groeit met 7 procent

De Chinese economie is in het tweede kwartaal met 7 procent gegroeid op jaarbasis. Dat heeft het Chinese statistiekbureau woensdag bekendgemaakt. Analisten hadden 6,9 procent groei voorspeld. Volgens het bureau is de productie in de landbouw en de industrie gestaag gegroeid, net als het inkomen van de Chinezen en de buitenlandse handel.

De consumentenprijzen zijn ondertussen stabiel gebleven. Vorig jaar is de Chinese economie met 7,4 procent gegroeid. Dat was het laagste cijfer in 25 jaar. Om de groeivertraging tegen te gaan, heeft China zijn rentes vier keer verlaagd in zeven maanden en de reserveverplichtingen voor de banken omlaag gehaald.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content