China zit met een overschot aan aluminium opgezadeld

In China wordt de provincie Henan als de topprovincie voor de productie van aluminium beschouwd. Volgens de meeste recente cijfers is het overschot aan productiecapaciteit in die provincie in de afgelopen maanden in snel tempo opgelopen.

Dat kan betekenen dat de groei van de Chinese economische groei inderdaad aan het opdrogen is.

Bij Henan Nonferrous Metals Industry Association is deputy chairman Liu Libin van mening dat deze trend zich in de komende maanden alleen maar zal verder zetten.

Het overschot aan capaciteit bedraagt momenteel 700.000 ton, maar dat kan tegen het einde van dit jaar oplopen tot 1,20 miljoen ton.

Gevolg is dat er vanuit China minder vraag is naar aluminium, waardoor de prijs onder druk is komen te staan. Op de London Metal Exchange is de prijs voor een ton aluminium in de afgelopen maanden met 15% gedaald, terwijl ook de andere basismetalen gevoelig goedkoper werden.

Alleen grotere smelters nog in productie

Volgens Liu zijn in Henan alleen de grotere smelters nog in werking, de kleineren zijn wegens een gebrek aan vraag één voor één stilgelegd. De overheid subsidieert de sector evenwel, want zij kan het zich niet permitteren dat de Chinese werkloosheidsgraad verder gaat oplopen.

Maar ook elders in de wereld worden de activiteiten in de smelters op een lager pitje gezet, ook telkens opnieuw omdat de Chinese vraag is teruggelopen. Ook de voorraden aan steenkool en ijzererts zijn opgelopen als gevolg van een kleinere vraag vanuit China. Het ziet er dus naar uit dat de mijnbouwsector nog moeilijke tijden voor de boeg heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content