China maakt zich steeds meer zorgen over de eigen economie

China heeft enige tijd geleden onverwacht voor de tweede keer de basisrente verlaagd en dat wordt door de analisten als een negatief signaal wordt beschouwd. Het was namelijk al de tweede keer op heel korte tijd (één maand) dat de People’s Bank of China haar basisrente verlaagde.

Volgens de economen zou dit kunnen betekenen dat de Chinese economie er veel slechter aan toe is dan algemeen wordt aangenomen. Bovendien betekent het verlagen van de rente dat de regering zich zorgen maakt over de groeivooruitzichten op korte en middellange termijn.

Rente werd sneller dan verwacht verlaagd

Qu Hongbin en Sun Junwei, twee analisten van HSBC, wijzen er op dat de tweede rentedaling er sneller dan verwacht kwam. Beide analisten hadden er op gerekend dat China de basisrente pas in de loop van het vierde kwartaal nog eens zou verlagen. Maar blijkbaar wil de regering het zekere voor het onzekere nemen.

Qu Hongbin en Sun Junwei gaan er dan ook vanuit dat de macro-economische indicatoren die in de komende weken gaan worden gepubliceerd van slechte kwaliteit zullen zijn. China mikt voor dit jaar op een groeivoet met 7,50% en mogelijk gaat die niet worden gehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content