China laat politiek van één kind per gezin varen

Meest in het oog springende verandering in China is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer het verlaten van het “one child policy”.

Sinds 1979 gold in China de wet dat bewoners van steden niet meer dan een kind mochten hebben. Dit om de groei van de Chinese bevolking in toom te houden.

Volgens sommigen is de groei van de bevolking met 400 miljoen verminderd, al worden deze berekeningen betwist. In het gepresenteerde plan mogen echtparen waarvan een van de ouders een enig kind is nu twee kinderen krijgen. Voorheen gold dit alleen voor echtparen die beiden enig kind zijn.

De verwachting is dan ook dat de komende jaren de Chinese bevolking verder zal gaan groeien. Nu is dat ook nodig want het aantal 15 tot 64 jarigen is sinds vorig jaar aan het dalen.

Het gebrek aan werknemers begint nu al te ontstaan. Op korte termijn lijkt daar dan ook geen verandering in te komen hetgeen voor een groeiende economie als de Chinese problematisch kan worden.

Om die reden werd er vrijdag nog een andere maatregel aangekondigd namelijk dat werknemers die van het platteland komen naar de alsmaar groeiende steden dezelfde rechten hebben.

Tot nu tot waren veel van nieuwe bewoners van de steden uitge-sloten van onderwijs en medische zorg. Dit had tot doel om de steden niet te snel te laten groeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content