China handhaaft groeiprognoses voor het volledige kalenderjaar 2012

De economische groei in China lag volgens Theodoor Gilissen Bankiers met 7,4% in het derde kwartaal in lijn met de verwachtingen. Chinese Premier Wen Jiabao gaf gisteren al aan dat hij verwachtte dat de doelstelling voor het hele jaar een groei van 7,5% haalbaar blijft. De eerdere kwartalen werden aangepast, waarbij het eerste kwartaal van 6,8% tot 6,1% werd aangepast.

De laatste weken lijkt de activiteit aan te trekken. Onderliggend zijn de cijfers volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter minder sterk. De cijfers werden vooral ondersteund door investeringen in spoor- en autowegen (respectievelijk +78% en +38%).

De industrie en huizenmarkt daarentegen blijven wat zwakker. Positief is dat de detailhandelsverkopen op een hoog groeiniveau konden blijven.

Meer duidelijkheid over bankenunie

Vandaag of morgen komt er op de Eurogroup bijeenkomst hopelijk meer duidelijkheid over de bankenunie. Belangrijkste punt is volgens Theodoor Gilissen Bankiers wie verantwoordelijk is voor de huidige posities van banken.

Kunnen eventuele afwaarderingen via het steunfonds worden geherkapitaliseerd of blijven de banken en hun eigen overheden aansprakelijk?

De situatie kan nog gecompliceerder worden nu de Financial Times meldt dat het bankentoezicht door de ECB door de juridische staf van de Europese Commissie als illegaal wordt bestempeld.

Om dit wel mogelijk te maken zou het Europese Verdrag aangepast moeten worden. Dit kan tot een vertraging leiden in de herkapitalisatie-eisen en het vertrouwen in het financiële systeem verminderen. Andere onderwerpen zijn, zoals bekend, Spanje, Griekenland en de fiscale unie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content