China en Brazilië moeten de rol lossen bij de BRIC’s

Een aantal emerging markets gaven tijdens het tweede kwartaal duidelijk signalen af die in de richting van een verzwakking van de economie wezen.

Vooral China en Brazilië hebben met groeiproblemen af te rekenen, groeiproblemen die bovendien nog niet overwonnen lijken.

Met name China en Brazilië moeten de rol lossen bij de BRIC’s, in Rusland en India is de economische groeivertraging veel minder uitgesproken. Murat Ulgen, bij HSBC chief economist voor Central and Eastern Europe and sub-Saharan Africa, verwacht op korte termijn geen verbetering.

HSBC Emerging Markets Index vertoont dalende trend

De HSBC Emerging Markets Index is één van de indices die als toonaangevend worden beschouwd voor de gang van zaken in de groeimarkten, deze index wordt samengesteld op basis van 21 Purchasing Managers Indexes uit 16 landen. In het tweede kwartaal stond deze index nog op 53, ten opzichte van 53,60 tijdens het eerste kwartaal.

Algemeen is er sprake van een groeivertraging, waar ook India en Rusland niet aan ontsnappen. Dat valt vooral op wanneer naar de dienstensector wordt gekeken. Die dienstensector blijkt bovendien sneller te vertragen dan de industriële sector, die beter standhoudt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content