Chevron koopwaardig ondanks tegenvallende update

Vorige week heeft Chevron een update afgegeven rond het derde kwartaal. De teleurstellende update duidde erop dat de winst in het derde kwartaal waarschijnlijk fors lager zal liggen dan in de drie maanden daarvoor.

Gezien de waardering van het aandeel en het dividendrendement blijven de analisten van ABN Amro Chevron volgen met een koopadvies.

Uit de update kwam naar voren dat de winst over het derde kwartaal naar verwachting beduidend lager zal uitkomen dan de winst over het tweede kwartaal.

Chevron is met twee divisies actief op het gebied van oliewinning- en verwerking: Exploratie & Productie (ook wel upstream activiteiten genoemd) en Raffinage & Marketing (downstream).

Binnen beide divisies staan de winsten onder druk. De afnemende winstgevendheid wordt onder meer veroorzaakt door lagere gerealiseerde olieprijzen en dalende raffinagemarges.

Daarnaast heeft een brand in raffinaderij Richmond California gezorgd voor een daling van de raffinagevolumes.

Lage koers/winstverhouding

Hoewel het niet de verwachting is dat Chevron voor 2014 een groei van de productie zal laten zien, beschikt deze oliemaatschappij, volgens ABN Amro over een gunstigere productie mix dan sectorgenoot ExxonMobil.

In het lopende jaar is het aandeel Chevron tot dusver een van de sterkere broeders onder de zogenoemde Integrated Oils (bedrijven die zich bezighouden met alle activiteiten van de keten: van de exploratie en productie tot en met de verwerking en verkoop).

Toch ligt de koers/winstverhouding van Chevron (9,2) nog altijd lager dan die van ExxonMobil (11,2), terwijl het aandeel Chevron een hoger dividendrendement biedt dan ExxonMobil.

Ondanks de teleurstellende update kiezen de analisten van ABN Amro ervoor het koopadvies voor Chevron te handhaven. Het aandeel blijft bovendien staan op de Aanbevolen Lijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content