CFE profiteert van de lage rentestand, obligatie is pittig geprijsd
De bouwgroep CFE voorstellen hoeft eigenlijk niet, zo stelt Leleux. Deze Belgische dochter van de Franse Vinci-groep is vooral bekend als 50%-aandeelhouder van de Belgische baggeraar DEME (de andere 50% is in handen van Ackermans & van Haaren).
Voor de resultaten van CFE is DEME van levensbelang. Ter illustratie: DEME vertegenwoordigt ongeveer 50% van de omzet van CFE maar de baggeraar levert volgens Leleux wel meer dan 80% van de bedrijfswinst en zo’n 90% van de nettowinst van CFE.
Uit het activiteitenverslag dat CFE op 14 mei blijkt dat het DEME-orderboek er zeer sterk op vooruit gaat (+40%) tot 3.365 miljoen euro (2.404 miljoen euro op 1 januari 2012).
In Q1 2012 werden twee zeer belangrijke opdrachten binnengehaald. DEME werd in Australië uitverkoren voor het baggercontract van het “Wheatstone LNG”-project; in Qatar haalde het filiaal Medco (voor 44% in handen van DEME) het baggercontract binnen voor het toegangskanaal tot het “New Port”-project. Kortom, bij DEME loopt alles goed.
Risico’s liggen elders
De bekommernissen van Leleux voor de obligatie die CFE op de markt brengt, liggen dan ook elders. Eerst en vooral is er het conjuncturele risico.
De kansen op een wereldwijde recessie zijn sterk toegenomen. Veel baggerprojecten zijn sterk verbonden met de grondstoffenexport.
Wie het koersverloop van de CRB-grondstoffenindex bekijkt, ziet een neerwaartse tendens. De kans op een vertraging/uitstel van investeringsprojecten in deze sector kan de resultaten van CFE (via DEME) tijdelijk neerwaarts beïnvloeden.
Hieronder kan de koers van het aandeel lijden en uiteindelijk ook de koers van de obligatie. Attente beleggers kunnen de obligatie dan goedkoper aankopen.
Daarnaast is de emissie eerder door opportunistische dan strategische redenen ingegeven.
CFE gebruikt de zeer lage rentestand om extra kapitaal te tanken. En tenslotte gaan enkele schuldratio’s opnieuw de hoogte in (zoals de ratio nettoschuld/eigen vermogen).
Conclusie: Leleux schrijft beperkt in op deze obligatie. Niet dat de analisten van de beursvennootschap grote problemen verwachten bij CFE, maar de prijszetting is nogal duur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier