Centrale banken verkwanselen hun tijd

Neil Dwane, Chief Investment Officer Equity Europa van Allianz Global Investors (AllianzGI) heeft weinig goede woorden over voor de strategie van de centrale banken:

• De centrale banken kopen tijd met de monetaire maatregelen, maar deze tijd wordt verkwanseld omdat overheden wordt toegestaan om echte serieuze sociale en structurele hervormingen op de lange baan te schuiven.

• Consumenten, met name in de Europese Unie en de VS, zien hun inkomen vrijwel niet groeien wat direct doorwerkt in stagnerende verkopen van bedrijven. Consumenten kopen ook steeds goedkopere producten via het internet wat een grote druk legt op belangrijke sectoren van de economie en waardoor prijzen, lonen en winsten dalen.

• De inflatie in de EU en VS daalt momenteel snel tot onder de 1% waardoor deflatie dreigt en de centrale banken voor een ultieme uitdaging staan. Als de banken bovendien doorgaan met het de inkrimpen van de kredietverlening neemt de economische activiteit verder af en zal de economie verder stagneren of in recessie raken.

• De ECB, FED en Bank of Japan zullen niet toestaan dat deflatie werkelijkheid wordt en zullen komende zomer met nieuwe onconventionele maatregelen moeten komen, ook al om de weinige economische groei die er wereldwijd nog is te behouden.

Spaarders en beleggers moeten oppassen want ze worden geconfronteerd met financiële repressie in een economische klimaat dat nog altijd zeer onbestendig is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content