Centrale banken verkopen obligaties
Wie waren de grote verkopers van obligaties tijdens de afgelopen weken? Opmerkelijk genoeg volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer de collega’s centrale banken van de FED.
Uit cijfers van vrijdag bleek dat er de afgelopen tijd door buitenlandse centrale banken voor $ 32,4 mld is verkocht. Hiermee werd het “record” gebroken van augustus 2007, toen er voor $ 24 mld werd verkocht.
Natuurlijk deden ook particuliere beleggers hun Amerikaanse staatsleningen van de hand. In totaal voor $ 10,6 mrd onttrokken zij aan beleggingsfondsen.
Dat particulieren verkopen lijkt logisch gezien de angst die door de media wordt opgeroepen voor de stijgende rente. Maar waarom verkopen de centrale banken?
Immers zij zijn vaak gedwongen kopers van Amerikaanse leningen. Buitenlandse dollartegoeden worden niet bij een commerciële bank aangehouden maar in de vorm van overheidsleningen. Zij verkopen dan ook niet snel.
Wellicht moesten de centrale banken wel verkopen om de koersdalingen van de munt te kunnen opvangen. Want zoals vaak wordt gesteld zijn met name de opkomende markten de grootste slachtoffers van recente daling van de obligaties. Ook dat blijkt uit de cijfers.
In totaal is er voor $ 5,6 mld aan beleggingen verkocht in fondsen die zich richten op opkomende markten(EM) obligaties. Men zou kunnen afvragen waar het nu begon.
Omdat EM obligaties daalden moesten de centrale banken wel dollarobligaties verkopen om liquiditeiten te krijgen. Hierdoor daalden de dollarobligaties nog sneller dan normaal.
Natuurlijk is het nooit echt te achterhalen waar het allemaal begon. Maar met dit soort informatie in de hand herhalen we dat de stijging van de rente te snel gegaan is en op oneigenlijke gronden is gebeurd. Stabilisatie van de koersen ligt dan in de lijn van de verwachtingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier