Caterpillar verlaagt vooruitzichten

© BELGA

Een forse vertraging in mijnbouwinvesteringen heeft de Amerikaanse mijnbouwreus gedwongen om de lange-termijn winstverwachtingen bij te stellen. voor de winst per aandeel tegen 2015 een winst per aandeel tussen 12 en 18 dollar tegenover een eerdere verwachting van 15 à 20 dollar.

Caterpillar verwacht voortaan tegen 2015 een nettowinst per aandeel van 12 à 18 dollar, tegenover een eerdere 15 à 20 dollar. Door de wereldwijde economische vertraging merkt de wereldleider in bouw- en mijnbouwmachines een daling in mijnbouwinvesteringen. De groep toont zich ongewoon pessimistisch: de wereldeconomie zou tot in 2015 maar een zwakke groei optekenen, en een wereldwijde recessie is niet uit te sluiten.

De aankondiging zette een domper op de MINExpo conferentie in Las Vegas, waar de topman van Caterpillar zijn verwachtingen lanceerde. De bijstelling komt echter niet als een verrassing. Analisten van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase verwachten tegen 2014 een daling van de mijnbouwinvesteringen met 14% tegenover het record van 136 miljard dollar dit jaar.

Het aandeel Caterpillar kreeg een zware klap te verwerken, alvorens terug te herstellen. De meeste analisten vinden de nieuwe doelstellingen realistischer dan de vorige en in lijn met hun gemiddelde winstverwachting van 13,70 dollar per aandeel in 2015. Opmerkelijk is wel dat de onderkant van de verwachte winstvork – 12 dollar – een groei van 60% betekent tegenover het resultaat van vorig jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content