Buy and Sell: Philips – Sell

Philips maakte zijn derde winstwaarschuwing in een jaar tijd bekend. De beurs reageerde opnieuw ontstemd.

De druk op Frans van Houten, de CEO van Philips, om drastische maatregelen te nemen, neemt toe. Het Nederlandse concern heeft zijn derde winstwaarschuwing in een jaar tijd bekendgemaakt.

Eerder had het management aangekondigd dat het geplande kostenbesparingsprogramma van 500 miljoen euro wordt opgevoerd tot 800 miljoen euro tegen 2014, maar dat lijkt niet langer te volstaan. Er zijn krachtiger ingrepen nodig, nu is gebleken dat Philips in 2011 slechts een winst in de buurt van 500 miljoen euro heeft gemaakt. Dat is maar liefst 45% minder dan de 930 miljoen euro van het boekjaar 2010. Na de divisies Consumentenelektronica en Verlichting heeft nu ook Gezondheidszorg erg zwak gepresteerd.

Het aandeel van Philips heeft het voorbije jaar 40% van zijn waarde verloren. Het presteerde 22% minder goed dan de DJ Stoxx 600-index. In het vierde kwartaal heeft vooral de divisie Gezondheidszorg ontgoocheld. Hoewel het een afdeling voor de toekomst is, is ze in de laatste maanden van vorig jaar 20% onder de verwachtingen gebleven – onverklaarbaar veel, vinden de analisten.

Philips wil met zijn huidige activiteiten inspelen op fundamentele thema’s zoals de vergrijzing (waarop de divisie Gezondheidszorg focust), energie-efficiëntie en duurzaamheid (met onder meer de doorbraak van de led-verlichting) en groeimarkten (goed voor 32% van de omzet, tegenover 20% enkele jaren geleden).

Na de publicatie van de nieuwe teleurstellende cijfers maakte de bedrijfsleiding de intentie bekend om voor 2 miljard euro eigen aandelen te kopen. De handhaving van het dividend op 0,75 euro per aandeel komt mogelijk onder druk. Om dat aan de aandeelhouders te kunnen uitbetalen, is 750 miljoen euro nodig. Dat is 250 miljoen euro meer dan de winst van 2011.

Het Nederlandse concern wordt geconfronteerd met heel wat uitdagingen, waarop het tot nu toe geen antwoord heeft gevonden. Een ervan is het vertrouwen van de markt herstellen. Al dat slechte nieuws heeft de koers tot onder de boekwaarde geduwd. De bijkomende besparingen zijn lovenswaardig, maar ze volstaan niet om de koerstrend te keren. Daarom adviseren we het aandeel te verkopen. We zien de koers verder dalen richting 11 à 12 euro.

Danny Reweghs, Inside Beleggen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content