Burelen van de Amerikaanse overheid gaan dicht

De financiële markten zijn het laatste kwartaal ingegaan. En “gelukkig” hebben we volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer een probleem om ons zorgen over te maken. De burelen van de Amerikaanse overheid gaan vandaag dicht in wat een shutdown wordt genoemd.

De republikeinse partij weigerde het schuldenplafond te verhogen per 1 oktober. Nu dit niet is gebeurdd, kan de Amerikaanse overheid haar personeel niet betalen.

Daardoor zullen nationale parken worden gesloten, kunnen er geen visa worden uitgegeven en wellicht als klap op de vuurpijl zullen ook de befaamde werkloosheidcijfers aanstaande vrijdag niet worden gepubliceerd.

De reden overigens dat de republikeinen weigerden het schuldplafond te verhogen kwam doordat zij graag hadden gezien dat de Democraten “Obamacare” introkken.

Kort gesteld komt dit plan neer op een nieuwe financiering van de gezondheidszorg. In de ogen van de republikeinen tast dit plan de vrijheid van Amerikanen aan. Oftewel de klassieke tegenstelling.

Nu is het niet voor het eerst dat er een dreiging is van de sluiting van overheidsdiensten. Sinds 1981 is dit 10 keer gebeurd. Waar overigens 9 keer de sluiting viel in een weekeinde.

Nu niet bepaald het moment waar dit grote schade aan de economie kan aanbrengen. In 1995/1996 gingen overheidskantoren daadwerkelijk dicht en dat duurde 26 dagen.

Veel analisten hebben de grafieken uit die tijd er nog eens bij gepakt en gekeken wat de gevolgen waren voor de diverse financiële markten.

De conclusie laat zich raden, het effect op korte termijn is te zien maar op langere termijn is er nauwelijks reden tot bezorgdheid. Ook nu gaan de meeste handelaren uit van hoogstens een aantal dagen zonder ambtenaren die aan het werk zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content