Bundesbank vormt een bedreiging voor de Europese toekomst
George Soros stond recent even stil bij de rol van de Bundesbank in de Europese schuldencrisis, een rol die tweeslachtig blijkt te zijn.
De Duitse centrale bank voert opnieuw campagne tegen een ongebreidelde uitbreiding van de geldhoeveelheid, dit uit vrees voor meer inflatie.
Bovendien is de Bundesbank volop bezig om maatregelen te treffen om de verliezen te beperken indien het alsnog tot een breakup van de eurozone zou komen.
Hier ontstaat volgens Soros echter een zelfvervullende voorspelling: wanneer de Buba zich begint in te dekken, gaat iedereen hetzelfde doen.
Op die manier kan de crisis in de eurozone alleen maar erger worden. De financiële markten gaan namelijk in toenemende mate rekening houden met het uiteenspatten van de eurozone, met alle gevolgen van dien. De Duitsers spelen hier een gevaarlijk spelletje.
Kredietkraan wordt dicht gedraaid
Bovendien is de Bundesbank ook op de eigen thuismarkt de kredietkraan beginnen dicht te draaien. Dat was volgens Soros misschien de aangewezen politiek wanneer Duitsland een land op zijn eigen was, maar de Duitsers maken nu eenmaal deel uit van de eurozone.
Concreet wil dit zeggen dat de Duitsers door kredietschaarste te creëren de landen in de Europese periferie die dringend behoefte hebben aan een sterkere vraag vanuit Duitsland om een recessie te voorkomen nog meer in moeilijkheden dreigen te raken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier