Buitenlanders bouwen posities in Spaanse staatsobligaties snel af

Frankrijk veilde gisteren relatief succesvol staatsobligaties, waarmee een laatste algemene repititie voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van volgende zondag werd gegeven. Sommige beleggers bleven weliswaar aan de zijlijn, maar de veiling in haar geheel was niettemin een succes.

De opbrengst bedroeg in totaal 7,40 miljard euro, aan de bovenkant van de range van 6,50 tot 7,50 miljard euro waar op was gemikt.

Het vertrouwen in Frankrijk blijft dus ongeschonden, hoewel natuurlijk moet worden opgemerkt dat Frankrijk evenals Spanje volop heeft geprofiteerd van het LTRO-geld.

Marius Daheim, senior fixed-income strategist bij Bayerische Landesbank, merkte op dat het succes van de veiling tegen de achtergrond van de ECB-meeting van vanmiddag aangeeft dat de beleggers verwachten dat de centrale bank alsnog in actie zal komen.

Spaanse banken staan onder druk om eigen obligaties te kopen

Donderdag werden verontrustende cijfers bekendgemaakt omtrent de posities in Spaanse aandelen die door Spaanse obligaties worden aangehouden. In november was maar 13% van de Spaanse schulden in handen van Spaanse banken, inmiddels is dat al bijna 30%.

In november hielden buitenlanders nog 56% van de Spaanse overheidsobligaties in portefeuille, maar inmiddels is dat percentage op 31 maart teruggevallen tot 38,80%. De vraag is echter wat er gaat gebeuren wanneer de Spaanse banken niet langer over voldoende geld beschikken om de nationale obligatiemarkt te ondersteunen, een evolutie die niet zo ver af meer lijkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content