Winstdaling bij Engie klinkt erger dan ze is

Engie © Photo by chesnot/Corbis via Getty Images
*  

In 2024, 2025 én 2026 zal de recurrente nettowinst van Engie behoorlijk dalen. Behaalde het Franse energiebedrijf vorig jaar nog een groepswinst van 5,4 miljard euro, dan verwacht het tegen 2026 een recurrente nettowinst van ongeveer 4 miljard euro. De langdurige daling van de winst klinkt erger dan ze is. De winstbijdrage van de nucleaire activiteiten zal weliswaar dalen van 1 à 1,5 miljard euro dit jaar tot nog ongeveer 200 à 400 miljoen tegen 2026, maar dat is vooral het gevolg van het uitdoven van een uitzonderlijke winstbonus.

De winst was in 2023 uitzonderlijk hoog dankzij energiemarkten die gekenmerkt werden door hoge prijzen en een hoge volatiliteit. Door zijn uitgebreide portefeuille aan activa en contracten kan Engie munt slaan uit volatiele energiemarkten en kan het voor klanten aan risicobeheer voor hun energiebevoorrading doen.

De divisie Global Energy and Management Sales (GEMS) boekte vorig jaar een bedrijfswinst van liefst 3,5 miljard euro. Naarmate de energiemarkten normaliseren, zou ook de bedrijfswinst van de energiemanagementdivisie dat doen. Tegen 2026 zou ze een recurrente bedrijfswinst van 1 à 1,5 miljard euro opleveren. Dat is een stevige daling, maar de nieuwe normale winstbijdrage van GEMS ligt fors hoger dan voor de energiecrisis. Door het stijgende aandeel van hernieuwbare energie krijgen de energiemarkten structureel een wisselvalliger karakter.

De beleggers hebben altijd door de tijdelijke winstbonus van volatiele markten heen gekeken en houden de ogen op de onderliggende winstgevendheid. Over een langere periode zit die trend goed. Normaal zal de bedrijfswinst van Engie in de periode 2021-2026 een gemiddelde groei van ruim 10 procent per jaar tonen. Het Engie van 2026 zal dus een stuk winstgevender zijn dan het Engie van 2021, rekening houdend met een genormaliseerde winstbijdrage van GEMS. Een recurrente nettowinst van ongeveer 4 miljard euro in 2026, tegenover 2,9 miljard euro in 2021, vertaalt zich in een winst per aandeel van 1,64 euro in 2026. Bij een koers 15,4 euro levert dat een aantrekkelijke koers-winstverhouding van minder dan 10 op. Bovendien zal Engie vanaf 2027 wellicht opnieuw met een gestage winstgroei kunnen aanknopen.

Ook het dividendrendement blijft interessant. Engie verbindt zich ertoe 65 tot 75 procent van de recurrente nettowinst als dividend uit te keren, met een minimum van 0,65 euro per aandeel. Die dividendpolitiek vertaalt zich in 2026 in een brutodividend van 1,06 euro, of een dividendrendement van 7 procent. De cashflows laten die dividendpolitiek toe, hoewel de netto economische schuld, die ook de provisies voor de ontmanteling van de kerncentrales en de berging van het nucleair afval omvat, gestegen is tot 43,9 miljard euro per einde maart. Dat is bijna 3 keer de bedrijfscashflow. Dat is niet weinig wel beheersbaar, dankzij het stabiele karakter van de cashflow, met een stijgende bijdrage van hernieuwbare energie, netwerken en flexibele energiecapaciteit zoals batterijparken. De resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar lagen op schema, waardoor het management de winstprognose voor dit jaar kon bevestigen.

Conclusie

Nu de rust is terugkeert op de energiemarkten, daalt de winst van Engie naar normale niveaus. Pas vanaf 2026 kan het bedrijf weer aanknopen met winstgroei. Ook bij een terugkeer naar normale winstcijfers noteert Engie tegen een koers-winstverhouding van minder dan 10 bij een royaal brutodividendrendement en een gedaald risicoprofiel. We behouden het koopadvies.


Advies: kopen

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 15,5 euro

Ticker: ENGI

ISIN-code: FR0010208488

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 37,5 miljard euro

K/w 2023: 7

Verwachte k/w 2024: 9

Koersverschil 12 maanden: +10%

Koersverschil sinds jaarbegin: -3%

Dividendrendement: 8%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content