Portefeuille Gimv presteert goed
Bij de publicatie van de fraaie halfjaarcijfers in het najaar wees Gimv nog op de aarzelende conjunctuur. Zes maanden later legt de investeringsmaatschappij een sterk rapport voor. Gimv haalde in het boekjaar 2023-2024 (tot 31 maart) een portefeuillerendement van 19,1 procent, ruim boven de interne kapitaalkosten (15%). Dat rendement legde de basis voor een return op eigen vermogen van 16,5 procent, goed voor een winst van 7,8 euro per aandeel, wat de netto-actiefwaarde naar 53,4 euro tilde. In acht van de voorbije tien jaar sprong Gimv over de lat van 15 procent. Enkel in het covid-jaar 2020 en in het inflatiejaar 2022 bleef de portefeuille in de modder steken.
Het sterke rendement van het afgelopen boekjaar is in grote mate te danken aan de sterke onderliggende prestaties van de bedrijven in portefeuille. Hun omzet steeg met 15 procent en hun bedrijfscashflow zelfs met 20 procent. Die stijging is voor twee derde organisch, het andere derde komt van kleinere overnames, zonder dat de bedrijven in portefeuille zich in de schulden staken. De gemiddelde schuldgraad is zelfs licht gedaald, tot 1,7 keer de bedrijfscashflow. Dat gezonde niveau laat dat ruimte voor investeringen of kleinere overnames die de business versterken.
Die betere prestaties tilden de waarde van de portefeuille bijna 100 miljoen euro hoger, hoewel ze tegen een iets lagere multiple gewaardeerd werden. De bedrijven staan nu tegen 8,6 keer de bedrijfscashflow in de portefeuille, tegenover nog 8,8 keer eind maart 2023. De portefeuille van Gimv wordt dus niet alleen fair gewaardeerd, voor aandeelhouders is het ook aangenaam vast te stellen dat de waardecreatie gedreven wordt door onderliggende resultaten en niet door hogere waarderingen.
Ook de voorbije tien jaar waren de bedrijfsresultaten de motor achter de waardecreatie. Sinds 2014 heeft Gimv voor 2,25 miljard euro belangen verkocht, voor een aanschaffingswaarde van 734 miljoen euro. De waardecreatie van 1,5 miljard euro is voor 76 procent te danken aan betere bedrijfsresultaten en voor 25 procent aan een hogere waardering van deze bedrijven. Deze analyse is ook zeer leerzaam voor de particuliere belegger. Op de langere termijn is de winstgroei van een bedrijf een veel belangrijkere determinant voor de beurskoers dan de evolutie van de waardering, via bijvoorbeeld een stijging van de koers-winstverhouding. Ook dit boekjaar verwacht het management dat de omzet en bedrijfscashflow van de bedrijven in portefeuille gemiddeld significant sneller zullen groeien dan de economie.
Ook de verkoop van participaties leverde een stevige bijdrage aan de winst. Er is voor meer dan 300 miljoen euro verkocht, goed voor een meerwaarde van 213 miljoen. Participaties werden gemiddeld voor ruim het dubbele van de aanschaffingswaarde verkocht. De focus lag vorig jaar op exits, omdat de portefeuille bijna volledig geïnvesteerd was en er dus amper nog geld was voor nieuwe investeringen. Met een kaspositie van ongeveer 350 miljoen euro kan Gimv opnieuw zaaien voor de toekomst. “Dit jaar zullen we de investeringsmotor opnieuw aanzwengelen. We bekijken diverse dossiers”, zegt CEO Koen Dejonckheere. Het dividend wordt behouden op 2,6 euro per aandeel.
Conclusie
Met een rendement op eigen vermogen van 16,5 procent heeft Gimv een fraai jaar achter de rug. De bedrijven in portefeuille presteren goed en staan tegen een heel faire waardering in de boeken. De beurskoers biedt ook nog een korting van ruim 10 procent op de intrinsieke waarde van 53,4 euro per aandeel. We behouden het koopadvies.
Advies: kopen
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 46,7 euro
Ticker: GIMB BB
ISIN-code: BE0003699130
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,3 miljard euro
K/w 2023-2024: 7
Verwachte k/w 2023-2024: 9
Koersverschil 12 maanden: +4%
Koersverschil sinds jaarbegin: +6%
Dividendrendement: 4,8%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier