Langgerekte bodemvorming voor Proximus

Proximus-logo © REUTERS
*  

Zelfs naar de erg bescheiden normen van telecombedrijven heeft Proximus een lage waardering.

Proximus verhoogde zijn jaarprognoses, maar die boodschap raakte ondergesneeuwd door de beslissing van de groep om de volledige controle over de glasvezeldochter Fiberklaar te verwerven. Het telecombedrijf wil meer flexibiliteit bij de uitrol van het glasvezelnetwerk in Vlaanderen en maakt zich sterk dat het synergievoordelen tot 100 miljoen euro kan realiseren. Zo wil Fiberklaar samenwerken met Wyre, de joint venture tussen Fluvius en Telenet. De koopsom bedraagt 246 miljoen euro, waarvan 186 miljoen in het derde kwartaal werd betaald en 60 miljoen in het vierde. De prognose voor de kapitaaluitgaven werd verhoogd tot 1,36 miljard euro. Dat is op korte termijn geen goed nieuws voor de kasstromen, wat de negatieve koersreactie verklaart.

Het contract van CEO Guillaume Boutin werd al een jaar voor de afloopdatum in 2025 met zes jaar verlengd. De Fransman krijgt ook een flinke loonsverhoging in de vorm van een aandelenpakket en extra bonussen. Boutin wil Proximus op termijn omvormen van een telecomoperator naar een gediversifieerd technologiebedrijf. Daar moeten de internationale dochters BICS, Telesign en Route Mobile voor zorgen. BICS is al lang een onderdeel van Proximus en verzorgt de internationale connectie van berichten en data tussen verschillende operatoren. Telesign beveiligt de digitale identiteit van gebruikers en heeft onder meer Microsoft, TikTok en Ubisoft als klant. Route Mobile verzorgt communicatiediensten via de cloud en heeft een sterke marktpositie in groeilanden als India en Zuid-Amerika. Op groepsniveau draaide Proximus een omzet van 1,6 miljard euro (+2%) en een ebitda van 480 miljoen euro (+5,3%). Proximus verhoogde de jaarprognoses en mikt nu op een stijging van de binnenlandse omzet en de ebitda tot 2,5 procent. Dat was voorheen 0 tot 1 procent.

De aangepaste vrije kasstroom was in het tweede kwartaal 114 miljoen euro negatief door hogere kapitaaluitgaven en een hoger werkkapitaal. Exclusief de overname van Fiberklaar verwacht Proximus dit jaar een vrije kasstroom van 150 miljoen euro. De nettoschuld (exclusief leaseverplichtingen) klom eind juni naar 4,16 miljard euro na de overname van Route Mobile. De schuld heeft een gemiddelde looptijd van acht jaar en staat uit tegen een gemiddelde rentevoet van 2,7 procent. Dat is hoger dan de voorbije kwartalen, want door de rentestijging gaat bij elke herfinanciering de gemiddelde rentevoet omhoog.

De dividenduitkering over het boekjaar 2024 wordt gehalveerd naar 0,6 euro. Dat bedrag zal ook in 2025 worden uitgekeerd. Maar ook na de halvering zullen de kasstromen als gevolg van de hoge investeringslasten niet volstaan om het dividend te dekken. Dat zal worden opgevangen door de geplande verkoop van activa (onder meer gebouwen), waarvan de verwachte opbrengst werd verhoogd van 400 naar 500 miljoen euro. Na 2027 zullen de investeringslasten fors dalen.

Of de Belgische overheid tegen dan nog de hoofdaandeelhouder zal zijn, valt af te wachten. Bij elke regeringsvorming komt de verkoop van een aantal overheidsparticipaties op de agenda. Ook Proximus komt daarvoor in aanmerking, alleen zou de timing bijzonder slecht zijn, nu het aandeel in de buurt van een historisch dieptepunt noteert.

Conclusie

De ondernemingswaarde van Proximus bedraagt 3,5 keer de verwachte ebitda en dat is zelfs naar de erg bescheiden normen van telecombedrijven een lage waardering. Daarbij komt een aantrekkelijk rendement van bijna 9 procent bruto. Proximus blijft daarom koopwaardig voor geduldige langetermijnbeleggers. z

Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 6,91 euro
Ticker: PROX BB
ISIN-code: BE0003810273
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 2,3 miljard euro
K/w 2023: 6.5
Verwachte k/w 2024: 6
koersverschil 12 maanden: -8%
Koersverschil sinds jaarbegin: -21%
Dividendrendement: 8,7%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content