Favoriete aandelen voor 2025: What’s Cooking
De nieuwe focus op bereide maaltijden is toe te juichen. De winstgevendheid, de kasstromen en het groeipotentieel zijn daarin groter.
De voedingsgroep What’s Cooking – het voormalige Ter Beke – is het voorbije jaar uit een dal geklommen. Eind 2019 brak er listeria uit in een van de fabrieken, wat het bedrijf ernstige reputatie- en financiële schade opleverde. Tegen dat het daar goed en wel van was hersteld, leed het enorm onder de oplopende kosteninflatie in de nasleep van corona en de oorlog in Oekraïne. In 2021 trad Piet Sanders aan als CEO. Hij veranderde de bedrijfsnaam en legde nieuwe accenten, zoals vegetarische voeding en snacks in de afdeling bereide maaltijden, die naast de afdeling hartig beleg de tweede pijler van het bedrijf was. Financieel begonnen de resultaten vanaf 2023 weer aan te trekken.
Terugblik op 2024
2024 zal voor What’s Cooking van historisch strategisch belang blijken. Het bedrijf verkocht zijn divisie hartig beleg en int daarmee netto 100 miljoen euro. Die afdeling was decennialang de kernactiviteit van Ter Beke. De verkoop van de vleeswarendivisie is een definitieve breuk met het verleden. Daarmee zullen de activiteiten en de omzet van de voedingsgroep meer dan halveren. De verkochte afdeling was in 2023 goed voor 464 miljoen van de omzet van 832 miljoen euro. Wat overblijft, is de divisie bereide maaltijden, waarvan het pastamerk Come a Casa het bekendste is. In de afgelopen tien jaar is de omzet van bereide maaltijden bijna verviervoudigd, van 110 miljoen euro in 2015 naar net geen 400 miljoen euro die dit jaar verwacht wordt. Een groot deel van die groei kwam er via overnames, de rest via organische groei. Het bedrijf wil met de middelen van de verkoop daar nog een versnelling plaatsen.
Verwachtingen voor 2025
Volgend jaar is het uitkijken of die versnelling er komt. De marges in bereide maaltijden stonden de laatste jaren onder druk, maar zijn aan het herstellen. Een ebitda-marge van meer dan 10 procent, die voor covid nog werd gehaald, moet op termijn opnieuw mogelijk zijn, misschien al in 2025. In 2023 bedroeg die 8,4 procent. Na de halfjaarcijfers van dit jaar is die op jaarbasis al hersteld tot 9,4 procent. De vraag is natuurlijk hoe het bedrijf dat verse geld van de deal aan het werk zal zetten. Het management wil inzetten op zowel organische groei als overnames, al zal niets overhaast doen. Het zal ook een uitdaging zijn geen overnames te doen tegen waarderingen die ver boven de eigen waardering liggen. Daarnaast zal het met de raad van bestuur overleggen of een deel van dat geld via een speciaal dividend of een inkoop eigen aandelen naar de aandeelhouders kan terugvloeien.
Waarom een favoriet?
De nieuwe focus op bereide maaltijden is toe te juichen. De winstgevendheid, de kasstromen en het groeipotentieel zijn daarin groter. Ook de groei van dat segment pikte de jongste jaren op. In 2023 ging de omzet er met 9 procent op vooruit en de bedrijfskasstroom met 41 procent. In de eerste helft van dit jaar zette het nagenoeg dezelfde groeicijfers neer. Die divisie behoeft ook minder onderhoudsinvesteringen en werkkapitaal. Dat laat een gezonde vrije kasstroom toe en dus meer middelen en ruimte om te investeren in groei. De aandelenkoers is het afgelopen jaar al stevig hersteld met meer dan 60 procent. Met de nieuwe richting die het bedrijf inslaat, kan dat herstel doorzetten, vooral wanneer de verkoop van de afdeling hartig beleg definitief is en het duidelijk wordt welke groei-investeringen eraan komen en of de aandeelhouders een deel van de cash naar zich toe zien vloeien. Als dat herstel er niet komt, is een beursexit niet uit te sluiten.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 107,0 euro
Ticker: WHATS BB
ISIN-code: BE0003573814
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 202 miljoen euro
K/w 2024: 10
Verwachte k/w 2025: 10
Koersverschil 12 maanden: 57%
Koersverschil sinds jaarbegin: 61%
Dividendrendement: 5%
De 10 favoriete aandelen van Trends Beleggen voor 2025
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier