Bodemvorming bij Proximus
Proximus presteerde in het eerste kwartaal prima in eigen land, maar de internationale activiteiten bleven wat achter. De groepsomzet klom tussen januari en maart met 1,2 procent naar 1,5 miljard euro. Daarbij werd een stijging van de binnenlandse omzet (+4,5%) gecompenseerd door een omzetdaling internationaal (-10,4%). Per saldo lag de omzet wel in lijn met de verwachtingen.
Voor winstgevendheid deed Proximus het beter dan verwacht met een aangepaste bedrijfswinst of ebitda van 454 miljoen euro, 5 procent meer dan vorig jaar. Veruit het grootste deel van de ebitda kwam van de binnenlandse markt (424 miljoen euro), maar ook de internationale ebitda klom ondanks de omzetdaling met bijna 9 procent.
Operationeel was het een goed kwartaal waarin Proximus kan profiteren van technische problemen bij Telenet en de dominante marktpositie in Wallonië. Proximus kreeg er meer mobiele klanten bij en ook het aantal afnemers van breedbandinternet en van een bundel zat in stijgende lijn. Deze zomer komt er een vierde mobiele speler op de markt (Digi/Citymesh) die het mobiel netwerk en een deel van de zendmasten van Proximus zal huren. Daarmee kan Proximus een deel van het eventueel omzetverlies goedmaken.
Proximus bevestigde de verwachtingen voor 2024 en mikt op een stijging van zowel de binnenlandse omzet, de groepsomzet als de ebitda met 0 tot 1 procent. De telecomgroep investeerde de voorbije jaren fors in infrastructuur met onder meer het mobiele 5G-netwerk en de aanleg van een glasvezelnetwerk. De investeringen zullen de komende jaren geleidelijk dalen. In 2024 zullen de kapitaaluitgaven met 1,2 miljard euro al lager uitkomen dan vorig jaar. Proximus ligt op schema om de kosten de komende drie jaar met 220 miljoen euro te verminderen, onder meer door lagere energie-uitgaven en natuurlijke afvloeiingen. Ook het samenvoegen van de activiteiten van Telesign met die van het Route Mobile moet jaarlijks 90 miljoen euro opleveren.
De vrije kasstroom was in het eerste kwartaal 128 miljoen euro negatief. Proximus zag de nettoschuld (exclusief leaseverplichtingen) aandikken naar 3,26 miljard euro, tegenover 3,13 miljard euro eind vorig jaar. Daarvan vervalt 35 procent binnen de vijf jaar. De overname van Route Mobile, die in principe nog deze maand wordt afgerond, zal de schuldpositie nog iets doen toenemen. De schuld heeft een gemiddelde looptijd van 7,2 jaar en staat uit tegen een gemiddelde rentevoet van 2,6 procent. De dividenduitkering over het boekjaar 2023 bedroeg een laatste keer 1,2 euro. Voor het boekjaar 2024 en 2025 wordt het dividend gehalveerd naar 0,6 euro. Een lager dividend in combinatie met lagere kapitaaluitgaven zal de balans van Proximus de komende jaren weer versterken. De vraag is wat er op lange termijn met de dividenduitkering zal gebeuren. Momenteel is de Belgische staat hoofdaandeelhouder met 53,51 procent en de dividendinkomsten van Proximus zijn meer dan welkom om het begrotingstekort te helpen dichten. Met de verkiezingen op komst willen bepaalde partijen de overheidsparticipaties in private bedrijven als Belfius, BNP Paribas en Proximus verkopen. Het is onzeker dat het dividend met een eventuele nieuwe eigenaar van de overheidsparticipatie zo gul zal blijven.
Conclusie
Proximus is in België actief in een concurrentiële omgeving en de internationale activiteiten presteren heel wisselvallig. De koers van het aandeel, dat recent een historisch dieptepunt bereikte, houdt al rekening met die negatieve elementen. Tegen minder dan 7 keer de winst , 3,2 keer de ebitda en 0,7 keer de boekwaarde blijft Proximus laag gewaardeerd. Daar staat ook na de dividendhalvering een rendement van 8,5 procent tegenover.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 7,05 euro
Ticker: PROX BB
Isin-code: BE0003810273
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 2,4 miljard euro
K/w 2023: 6,5
Verwachte k/w 2024: 6
Koersverschil 12 maanden: -11%
Koersverschil sinds jaarbegin: -20%
Dividendrendement: 8,5%
Proximus ligt op schema om de kosten de komende drie jaar met 220 miljoen euro te verminderen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier