Bruno Verstraete (Nautilus): “Wat zal zwartste scenario op de markten veroorzaken?”

We lijken langzaam maar zeker af te stevenen op een ‘zachte herstructurering’ van de Ierse schulden, een scenario dat tot voor kort nog onwaarschijnlijk leek. Het enige grote vraagstuk dat momenteel nog openstaat in geval van een soft-herstructurering van de Griekse schulden is of een dergelijk evenement als „credit event” gecatalogeerd moet worden.

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “Indien het antwoord hier positief op is, wat volgens de huidige definitie het geval is, dan moeten alle uitstaande CDS’en (Credit Default Swaps) uitbetaald worden. Bij brand, betaalt de verzekering aan u de geleden schade. Momenteel hebben we heel weinig zicht op waar deze CDS verplichtingen zich bevinden. Wel weten we dat ze een veelvoud zijn van de uitstaande nominale schuld. Brand herdefinieren zou met andere woorden het bankensysteem wel voor een stuk beschermen.”

De enige manier om de euro te laten werken is door van Europa een fiscale unie te maken. Verstraete: “Dit kan enkel door een reeks van dramatische opeenvolgende gebeurtenissen, die het politiek verkoopbaar maken. Portugal’s portemonnee is leeg midden juni. Spanje moet binnenkort 100 miljard euro ophalen op de financiële markten. Een ding is duidelijk. Het zwartste scenario op de markten zal een politiek veroorzaakte gebeurtenis zijn. Dat dit op korte termijn de euro opnieuw in een negatief daglicht gaat stellen, zal duidelijk zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content