Bruno Verstraete (Nautilus): “Hou de LT-rente in de gaten als indicator voor correctie

De veiling van Amerikaans staatspapier vorige week donderdag was voor het eerst sinds lang een ontgoocheling. De vraag naar het papier op 30 jaar was “slechts” 2.5 keer overschreven, waar dit in de voorbije maanden constant meer als 3 keer bedroeg. De appetijt voor (Amerikaanse) overheidsobligaties lijkt met andere woorden wat te verminderen.

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “Als redenen hiervoor zien we uiteraard de waardering. Met een reële interestvoet die duidelijk onder de 2% staat in de meeste landen, gaan de beleggers ervan uit dat we in een lange periode van een “nieuwe norm” aanbeland zijn.Ondertussen doemt in het achterhoofd van de beleggers het “nieuwe paradigma” op, dat niet echt uitwerkte eind jaren ’90.”

Geen rekening houden met deze waarderingen wordt des te moeilijker als we kijken naar de inflatie, die in tegenstelling tot 2009, aan het oplopen is, niettegenstaande de rente op de 10-jarige TIPS (inflatiegelinkt Amerikaans staatspapier) op een recorddieptepunt noteert van 0.42%!”

Verstraete: “Deze tegenstrijdigheid is niet houdbaar. Enerzijds is de markt overtuigd dat kwantitatief ingrijpen (geld drukken) inflatoir is op lange termijn, maar ondertussen geniet men van de stijgende obligatieprijzen als gevolg ervan. Dit is een gevaarlijk spel, waar op een bepaald moment zelfs de grootste speculanten het spel zullen verlaten. Een tweede reden die de stijgingen een halt kan toeroepen is het feit dat massarisico opnieuw minder geschuwd wordt. Gaande van nieuwe beursintroducties, toenemende private equity activiteit tot een toegenomen overnamepolitiek. Het lijkt erop dat banken ineens een beter alternatief gevonden hebben voor hun cash dan blind staatspapier kopen.”

Het moment dat de kopersstaking optreedt in de markt van staatspapier moet ieder belegger vrees aanjagen. De enige steun voor deze kopen zal komen vanuit buitenlandse centrale banken die de zwakke USD politiek willen counteren. Het kopen van USD en plaatsen in staatspapier is ook een vraag die op termijn niet houdbaar blijft.

Verstraete: “Het uitblijven van kopers (met uitzondering van de centrale banken) zal de lange termijn rente hoger drijven en de economie opnieuw afremmen. Met de recente stijgingen op zowel de aandelen als obligatiemarkten moet dit lijden tot correcties. Een verdere stijging van de lange termijn rente zal de voorbode zijn van een correctie op vele activaklassen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content