Bruno Verstraete (Nautilus): “Er is voor een ‘bad bank’ oplossing oplossing gekozen”
Hoe ziet het ‘Grieks akkoord er nu feitelijk uit? Het is op de eerste plaats zaak om te kijken naar het totale bijdrage aan Griekenland. Zoals bekend bedraagt de totale bijdrage aan Griekenland momenteel 269 miljard euro. Deze is opgesplitst als volgt : *110 miljard euro vorig jaar *109 miljard euro tot 2014 *37 miljard euro bankenbijdrage *12.6 miljard door de verkoop van obligaties aan lagere nominale waarde
Bovendien gaat het europees noodfonds (EFSF) de rente verlagen tot 3.5% en de looptijd verlengen tot 15 of zelfs 30 jaar. Ook hier dragen de banken bij door „vrijwillig” te verlengen. Tot 2020 betekent dit 106 miljard euro bijdrage.
Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “De ambitie van vooral Frankrijk is om de druk van de ECB weg te nemen en een surrogaat op te richten voor het IMF. Hiertoe worden de bevoegdheden van het EFSF serieus uitgebreid. Kredietlijnen aan noodlijden landen worden mogelijk, versteviging van de bankensector en wellicht de meest ingrijpende verandering is de mogelijkheid van het fonds om op de secundaire markt obligaties terug in te kopen. Wat er met andere woorden gebeurt is, is de creatie van een „bad bank” oplossing met obligaties van probleemlanden in de portefeuille. Hierdoor is er een ontkoppeling onstaan van de ECB. Dit is wellicht op termijn een goede zaak.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier