Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “De valuta-oorlog is begonnen!
Eerlijk is eerlijk: enkele weken geleden voorspelde Bruno Verstraete hier dat we in een valuta-oorlog verzeild dreigden te raken. Inmiddels is die in volle hevigheid losgebarsten, heel wat landen proberen de koers van de nationale munt zo laag mogelijk te krijgen. Bedoeling is uiteraard om de export aan te zwengelen. Waar kan zo’n valuta-oorlog toe leiden?
Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “De valuta-oorlog is inderdaad begonnen. Elk land geeft nog steeds de indruk de globalisering op handen te dragen en de indruk te wekken niet aan protectionisme te doen. De realiteit is dat er steeds meer landen hun munten in de praktijk aan het devalueren zijn. Hierdoor stijgt de competitiviteit van hun exportondernemingen en kunnen ze inflatie beginnen importeren. Iets dat in tijden van dreigende deflatie welgekomen is. “
Uiteraard kunnen enkel de landen met een gecentraliseerde muntpolitiek dit doen. Dan denken we in de eerste plaats aan de VS en het Verenigd Koninkrijk, waar men reeds volop geld aan het drukken is via de zogenaamde kwantitatieve ingrepen. Deze hebben een verdere daling van de lange termijn rente tot gevolg en een daling van de muntwaarde.
Verstraete: “Europa en de ECB hebben steeds ontkend dit te willen doen. Hierdoor geeft de Eurozone de valse indruk geen structurele problemen te kennen. Dit heeft echter enkel te maken met de anderen die er wel in slagen om de muntwaarde te drukken. De goede Europese economische cijfers waren voor een groot stuk te wijten aan de Duitse export die het goed deed. Een stijging van de euro tegenover de andere landen kan op middellange termijn dit rooskleurig plaatje vertekenen. Een revalutatie van de euro kan de landen met structurele budgetproblemen alleen maar vergroten, gezien de staatsschuld ook me revalueert. Alleen de uitgiftes van staatspapier in vreemde munten kan er wel bij varen…”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier