Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “Bankensector is uiteraard Ierse achillespees

Hoe werkt het Europees/IMF steunmechanisme (via het EFSF : Europan Financial Stability Facility) en wat zijn de mogelijke gevolgen voor de belegger? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Bruno Verstraete van Nautilus Capital geeft een woordje uitleg, dit naar aanleg van de huidige Ierse crisis.

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “Tot op heden is er nog geen enkel land moeten gaan aankloppen voor steun, ook Griekenland niet! Het is telkens het noodlijdende land zelf dat de hulpprocedure moet opstarten. Dit zijn de respectievelijke fasen:

1. Land vraagt om hulp, gezien de onmogelijkheid nog aan aanvaardbare rentevoeten te lenen.

2. Een landen programma wordt onderhandeld met de Europese Commissie en het IMF

3. Programma moet aanvaard worden door de Europese ministers van financiën.

4. Op dat ogenblik wordt een “Memorandum of Understanding” ondertekend. “

Wat zijn de gevolgen voor de beleggers van het EFSF?, zo kan men zich afvragen. Verstraete: “Indien enkel Ierland om hulp zou vragen : goed voor de spreads van de andere probleemlanden, vermoedelijk slecht voor de Euro/USD en de Euro/GBP. Indien dit andere landen er tevens toe aanzet om de procedure op te starten, dan is dit duidelijk heel negatief voor de Euro, maar eveneens voor de overblijvende steunlanden, zoals bvb. Frankrijk en Italië. “

Al bij al zou het aanspreken van het fonds door een van de Europese lidstaten slecht zijn voor alle andere landen. Het EFSF is namelijk vergelijkbaar met het nemen van een verzekering : men hoopt steeds dat men ze niet zal moeten aanspreken.

Verstraete: “Het voordeel van dat mechanisme is wel dat het de obligatiehouders beschermt en dat er geen schade geleden wordt. Hierdoor kan men Lehman situatie op landen-niveau vermijden. De conservatieve beleggers samen met de speculanten willen nu duidelijk testen of het beroep doen op het EFSF een herstructurering van de schuld met zich meebrengt. Tot nogtoe werd dit ontkend, maar niet geloofd door beleggers die hetzelfde hoorden op het moment van de crisis bij Fannie Mae /Freddie Mac.”

Wat spreekt in het voordeel van een Ierse oplossing via het EFSF?, zo kan men zich tenslotte afvragen. Verstraete: “Het land kan de gevraagde steun gebruiken voor der herstructurering van zijn noodlijdende financiële sector. Dit is duidelijk de achillespees van Ierland! Ierland moet officieel geen beroep doen op de kapitaalmarkten tot november 2011, het moment waarop een grote obligatie op vervaldag komt. In januari 2011 komt korter lopende schuld op vervaldag. Men zal wellicht de budgetstemming op 7 december 2011 afwachten en de daaropvolgende marktreactie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content