Bruno Verstraete (Nautilus): “Achteruitgang voorlopende indicatoren verontrustend”

De macro-economische cijfers zijn momenteel de drijfveer voor de aandelenmarkten, vooral gezien de luwte aan bedrijfseconomisch nieuws. De belangrijkste componenten in interestbeslissingen in de VS zijn aan het verslechten : kerninflatie is stijgende en de werkloosheidscijfers verslechten.

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “Dit zal het einde van kwantitatieve versoepelingen verder uitstellen. De economie zou de verkoop van staatspapier door de centrale Bank in de VS niet aankunnen. Japan kampte met gelijkaardige problemen in de jaren ’80, toen zij hun QE programma wilden stopzetten. Het duurde jaren vooraleer ze hierin slaagden.”

De discussie of inflatie verder zal toenemen lijkt op dit moment te luwen. Hierdoor zal de Europese rente wellicht pas later opgetrokken worden.

Verstraete: “We denken dat inflatie gedreven zal worden door grondstoffenprijzen. Hier zien we vooral aanhoudende druk is hier te vanuit het Midden-Oosten. Een déjà-vu effect zal na verloop van tijd ook hier de prijsdruk op olie versoepelen. Verder inflatie komt vooral vanuit capaciteitsdruk en looninflatie. Deze 2 componenten vormen op middellange termijn geen gevaar. De grootste verrassing kan vanuit China komen op een combinatie van de drie bovenstaande componenten.”

Het importeren van inflatie zou een nieuw fenomeen zijn voor de westerse wereld die in de voorbij jaren kon genieten van een toevloed van goedkopere producten.

Verstraete: “Vandaag spendeert een gezin in de groeilanden 30-50% van het gezinsbudget aan voeding. In ontwikkelde landen ligt dit tussen de 10 en de 12%. Hieruit wordt ook snel duidelijk wat momenteel revoluties ontketend. Hetgeen ons momenteel meest verontrust is de achteruitgang van de vooruitlopende indicatoren. Hier loopt de VS duidelijk voorop. Een Europese economische vertraging volgt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content