Brits pond opnieuw paria

Op de wisselmarkten vallen de zware verliezen op van het Britse pond (GBP). Ze lopen op tot meer dan 4% tegenover de Japanse yen en de dollar. Het extra reddingsplan voor de banksector is bij veel investeerders in het verkeerde keelgat geschoten.

Zware verliezen

Het GBP is opnieuw uitgegroeid tot de paria op de internationale wisselmarkten na de herstelbeweging van de afgelopen weken.

Tegenover de Japanse munt en de Amerikaanse dollar, de vluchtmunten bij moeilijke beursdagen, laat het GBP vandaag alleen al zo’n 4% liggen. Tegenover de Europese eenheidsmunt kan het pond zijn verlies beperken tot 2,6%.

Internationale investeerders verlaten massaal het Britse eiland na de uitbreiding van het reddingsplan voor de banksector van gisteren. Dankzij dat plan krijgt de centrale bank de bevoegdheid om tot 50 miljard GBP activa zoals onder meer bedrijfsleningen opkopen.

Hierdoor kan de centrale bank net als haar tegenhanger in de VS zogenaamde kwantitatieve versoepeling doorvoeren of door aankopen extra liquiditeiten in het systeem pompen. Ze kan ook nog het centrale rentetarief, dat 1,5% bedraagt, versoepelen maar veel neerwaartse ruimte is er niet meer.

Hoe slecht gaat het eigenlijk?

De verdere nationalisering van Royal Bank of Schotland en de extra 100 miljard GBP voor de banksector hebben de internationale gemeenschap een extra vertrouwenschok bezorgd.

Vooral omdat zo snel na het initiële plan van oktober ter waarde van 400 miljard GBP moet worden ingegrepen. Als de banksector in zo’n moeilijk parket zit, hoe zal het dan de economie vergaan, vragen velen zich af.

De Britse economie is een diensteneconomie die zwaar afhankelijk is van financiële dienstverlening. En kan de Britse overheid zich eigenlijk al die stimuleringsplannen wel veroorloven? De kans is trouwens vrij groot dat verschillende researchbureaus de rating voor Brits staatspapier gaan verlagen.

Optimisten op de wisselmarkten zien in de zeer actieve rol van de Britse overheid de kiem van het herstel van de munt. Het VK zou sneller uit de economische neergang kunnen opstaan, luidt de redenering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content