Brits en Iers bankleed

De banksector krijgt vandaag een oplawaai van 10% te verwerken. Vooral de verliezen van Britse en Ierse banken zijn niet te overzien. Royal Bank of Scotland bijvoorbeeld verliest maar liefst 69% en Allied Irish Bank gaat 45% lager. De aankondiging van het tweede Britse reddingsplan voor de banksector en de nakende ingreep van de Ierse staat liggen aan de basis van de verliezen.

In het Verenigd Koninkrijk speelt de overheid na dit weekend nog een grotere rol in de banksector. Ze heeft een extra 100 miljard pond aan het reddingsplan van oktober, dat al 400 miljard pond veil had voor de financiële sector, toegevoegd.

De helft van het extra geld dient als verzekering indien banken nog grote verliezen zouden boeken op hun uitstaande toxische papieren. De overheid zou de verliezen bijpassen zodat banken vandaag niet langer hun geld hoeven te hamsteren voor het geval ze verdere verliezen zouden oplopen. Hiermee wil de overheid ervoor zorgen dat banken meer kredieten toekennen aan consumenten en bedrijven. De centrale bank krijgt daarenboven de mogelijkheid om voor 50 miljard pond activa op te kopen.

Dieprood

Daarnaast heeft de Britse overheid haar belang in Royal Bank of Schotland verhoogt van 58 naar 70%. De aandeelhouder wordt zo goed als opgeofferd om de bank van de ondergang te redden. Het aandeel verliest 70% en was vorige week vrijdag ook al zo’n 25% kwijtgespeeld. Een tussenkomst was nodig want RBoS zal voor 2008 een verlies van 28 miljard pond bekendmaken: 20 miljard afschrijvingen op goodwill en 8 miljard afboekingen op de portefeuille toxische producten.

Ook in Lloyds, dat het zieltogende HBOS heeft overgenomen, investeert de overheid een extra 20 miljard pond. Het aandeel krijgt vandaag een dreun van 31%. Ook in dit geval krijgt de bank te maken met een flinke verwatering. De overige twee grote jongens Barclays( -14% vandaag en -35% sinds vrijdag 16 uur) en HSBC (-13%) delen in de klappen. Het tweetal staat er sterker voor waardoor de overheid nog geen participatie genomen heeft.

Ierse perikelen

Aan de andere kant van de Ierse Zee ziet het banklandschap er niet echt beter uit. Het ziet ernaar uit dat de overheid extra instellingen zal moeten nationaliseren. Vorige week nam ze al Anglo Irish Bank volledig in handen. De kans dat ook Allied Irish Bank (-45% vandaag) en Bank of Ierland (-30%) onder de paraplu van de staat zal terechtkomen is zeer groot. Beide instellingen zitten in geldnood en hoeven niet op (inter)nationale privé-investeerders te rekenen omdat de vrees bestaat dat aandeelhouder met een serieuze verwatering te maken zullen krijgen. De Ierse staat is al een belangrijke aandeelhouder nadat ze in beide instellingen 2 miljard EUR pompte. Indien ze het tweetal onder haar hoede neemt dan is zowat de hele Ierse banksector in overheidshanden. Een voorbeeld voor andere Europese landen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content