‘Bouw aandelenposities geleidelijk en gedisciplineerd af’

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De afgelopen week is gebleken dat ook op Wall Street de bomen niet tot in de hemel groeien. Als het gaat regenen in de Verenigde Staten, zullen we op de Europese beurzen ook niet ontsnappen aan lagere koersen, stelt Danny Reweghs, de directeur strategie van Inside Beleggen.

Het verontrustende van de recentste terugval op de beurzen is dat het bastion Wall Street, met de techgiganten op kop, ook last kreeg van stevige verkoopdruk. Dat verhoogt de kans dat de recente top van de Standard&Poor’s500-index in de buurt van 3000 punten de echte piek in deze opwaartse cyclus wordt. Die had sinds de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump in het najaar van 2016 een bijkomende versnelling gekregen.

De recente verliezen verhogen dan ook de kans dat we aan meer dan een gezonde correctie zijn begonnen, of daar weldra aan beginnen. Een gezonde correctie is een terugval met 5 à 10 procent. We spreken over een stevige terugval als de verliezen richting 20 procent of meer gaan. Tenslotte gaat deze klim al mee sinds maart 2009, en dat is uitzonderlijk lang. Dat de aanhoudende stijging de voorbije maanden nog maar door enkele aandelen werd gedragen, ondersteunt de thesis van een topvorming in New York. De Amerikaanse aandelenmarkt is dan ook rijp voor een stevige terugval. En als het gaat regenen in de Verenigde Staten, zullen we op de Europese beurzen ook niet ontsnappen aan lagere koersen.

Minder aandelen

Met het vooruitzicht op een zwak beursjaar 2019 is het dan ook raadzaam aandelenposities in de loop van de komende weken en maanden af te beginnen bouwen. Vooral groeiwaarden en cyclische aandelen lopen gevaar fors terrein te verliezen. Dat is de afgelopen week al gebleken. Waardeaandelen verkiezen boven groeiaandelen is consistent met een defensievere beleggingsstrategie voor 2019.

Dat wil niet zeggen dat we na een slechte beursweek meteen alles in volle paniek de deur moeten uitgooien. Evengoed krijgen we nog een herstelbeweging van een aantal weken, mogelijk zelfs nog van enkele maanden. Maar dromen van nog tientallen procenten winst op indexniveau is niet meer realistisch. Tijdens momenten van stijging mogen beleggers niet vergeten aandelen te verkopen. Geleidelijkheid en discipline zijn de twee sleutelwoorden voor een ordentelijke uitstap uit de beurzen.

Alternatieven

Klassiek kiezen schuilende aandelenbeleggers voor cash en obligaties als alternatief. Deze keer zijn de obligatiemarkten ook fors mee gestegen met de aandelenkoersen _ een gevolg van het uitzonderlijke beleid van de centrale banken. We doen dan ook de suggestie naar het minder vanzelfsprekende alternatief van goud te kijken. De voorbije 35 jaar was er bijna altijd een inverse relatie tussen beide: een stijgende trend op de beurzen ging gepaard met een dalende trend voor het edelmetaal, en omgekeerd. Sinds het begin van het decennium hebben de goudkevers vooral gekniesd en de aandeelhouders gefeest. Volgend jaar verwachten we het omgekeerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content