Boris Cukon (FGNR): ‘Staalvoorraden zijn laag, productie moet naar omhoog’

Een sector die momenteel wat was achtergebleven in de hausse van het grondstoffenspectrum is die van de staalnijverheid. Langzamerhand wordt echter ook hier de verslaggeving beter en beter.

Boris Cukon van Fuchs Global Natural Resources: “Zo berichtte de Wereld Staal Organisatie gisteren dat de wereldwijde staalproductie in juli met 4% steeg t.o.v. juni en zich nu op het hoogste niveau van 2009 bevindt. T.o.v. een jaar geleden is er echter nog steeds een achteruitgang van 11%.”

Een nieuw bewijs dat de situatie erop verbetert is de heropstart door ArcelorMittal van twee fabrieken in de Verenigde Staten. Boris Cukon: “Op dit moment bevinden de voorraden zich in Amerika op 6,7 million ton staal wat 47% lager is dan de top van augustus 2008 en 51% onder het 10-jarig gemiddelde. Indien de Amerikaanse autoproductie terug aantrekt dan zijn de Noord-Amerikaanse staalvoorraden daar helemaal niet op berekend en zou de productie gevoelig moeten verhoogd worden. Inzake de staalproductie in Europa meldde ArcelorMittal dat de hoogovens in het Spaanse Asturias en het Duitse Bremen op 1 september weer opstarten.”

Heeft het zin om staalaandelen te kopen? Boris Cukon: “Zeker, de staalaandelen zijn al bij al achtergebleven bij het herstel van verschillende andere grondstoffenaandelen en de vraag lijkt eindelijk aan te trekken terwijl de voorraden afgebouwd zijn naar record-dieptepunten. ArcelorMittal geniet mijn absolute voorkeur vanwege de goedkope waardering en het familiale karakter. De koers van dit aandeel kan volgens mij gerust 60% stijgen doorheen het komende jaar. Het epicentrum van de staalsector zal zich weliswaar verplaatsen naar het oosten, maar dat zal dan ten voordele zijn van de marges van ArcelorMittal. Het bedrijf verschuift zijn draagpunt namelijk meer en meer richting Oosten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content