BMW verkoopt nu meer voertuigen in China dan in VS

Europa lijkt ten gevolge van de soberheidsmaatregelen en de vertragende activiteit op wereldvlak te zijn afgegleden naar een lichte recessie, met evenwel belangrijke regionale verschillen.

De Duitste groei blijft volgens Christophe Van Canneyt van Bank Puilaetco ondersteund door de stevige vraag vanuit de groeimarkten naar Duitse specialiteiten als machines en luxe-voertuigen. Zo verkoopt BMW nu meer voertuigen in China dan in de VS.

Terwijl Duitsland zijn werkloosheidsniveau zag dalen tot het laagste niveau in 20 jaar blijft de werkloosheid in de periferie stijgen met als uitschieter Spanje, dat de werkloosheidsgraad zag oplopen tot een angstwekkend hoog niveau van 24,40%.

De spanningen op de markt voor overheidsobligaties van de perifere staten lijken recentelijk opnieuw de kop op te steken. Vooral de situatie in Spanje wordt terug als zorgwekkend beschouwd.

LTRO effect lijkt bijna uitgewerkt

Het ondersteunend effect van de herfinacieringsoperaties op langere termijn (LTRO, Long Term Refinancing Operation) die de ECB over de afgelopen maanden heeft gelanceerd lijkt dus bijna uitgewerkt. Deze operaties bestonden erin dat de Europese banken tegen een lage rentevoet (1%) en tegen een ruime waaier aan onderpand geld konden ontlenen bij de ECB.

Aldus hebben de banken EUR 1 triljoen kunnen lenen bij de ECB, waarbij vooral de banken uit de perifere lidstaten grote bedragen hebben opgenomen.

Het impliciete doel van deze herfinancieringsoperaties was dat de liquiditeitsstroom zich via de banken verspreidt over de economie, en aldus de intrestvoeten naar beneden komen. Tegelijkertijd hebben de banken een record hoeveelheid geld bij de ECB geplaatst.

De herfinancieringsbehoefte van de landen uit de Eurozone blijft hoog in 2012. Voor een goed verloop van deze herfinancieringen is het behoud van het vertrouwen van de investeerders primordiaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content